Linkuri accesibilitate

Veaceslav Untilă: "7 aprilie - provocare a comuniştilor şi a serviciilor speciale"


Veaceslav Untila (AMN)
Veaceslav Untila (AMN)

După victoria electorală a liberal democraţilor, serviciile secrete au distrus tot ce ţinea de acţiunile operative din 6-7 aprilie

Veaceslav Untilă: 2009 a fost un an extraordinar. Un an bun fiindcă, in sfarsit, comunistii au fost debarcaţi de la putere. Este un an din cei 10, in care activez in politica moldovenească, şi mă bucur foarte mult de acestă realizare.

Valentina Ursu: Si totusi, care din evenimentele anului 2009 v-au marcat in mod deosebit?

Veaceslav Untilă
: Cred că instaurarea unei guvernari democratice in Republica Moldova şi aceea că această guvernare incepe să inregistreze frumoase realizari. Suntem puţin obositi placut, intr-un fel, şi cred ca in 2010 cu toţii o sa ne bucuram de realizarile partidelor democratice din Republica Moldova.

Valentina Ursu: Protestele din 7 aprilie au fost evenimentul politic al anului 2009. V-am vazut printre protestatari. Ce a fost revolta, revolutie...

Veaceslav Untilă
: Pentru mine a fost foarte clar ce a fost in 7 aprilie. A fost organizată o provocare a partidului de guvernamant cu sustinerea unor servicii speciale si s-a incercat pana la urma sa fie poate chiar si o lovitura de stat, pentru că era foarte clar că alegerile au fost fraudate. Se stia foarte bine ca comunistii vor pierde puterea in Republica Moldova.

Valentina Ursu: De ce ancheta scoate atat de greu adevarul la lumina?

Veaceslav Untilă
: De aceea ca in organizarea acesti actiuni au fost in prim plan serviciile speciale. Atunci cand democratii au castigat, serviciile speciale au facut tot posibilul ca sa distruga materialele care, intr-un fel, elucidau actiunile de la 7 aprilie. Şi acum, comisia speciala care a fost creată in parlament merge foarte greu pentru a gasi niste probe, niste dovezi. Vreau sa va spun ca in foarte multe televiziuni, alte structuri informationale, a disparut pur si simplu tot ce tinea de 6-7 aprilie.

Valentina Ursu: Domnule deputat, mai multa lume are temerea ca adevarul despre evenimentele postelectorale din primavara lui 2009 nu se va cunoaste degraba?

Veaceslav Untilă
: Adevarul se va cunoaste neaparat. Pentru aceasta este o comisie specială si se munceste foarte mult. Vreau sa va zic că este nevoie de timp, pentru că tot ce a tinut de filmari operative, actiuni operative, noi nu le cunoastem pentru ca marea majoritate au fost distruse.

Valentina Ursu: Un pic tensionată şi atmosfera din AMN la acest sfarsit de 2009.

Veaceslav Untilă: In orice formatiune politica este si o concurenţă politică.

Valentina Ursu: De fapt cum comentaţi sciziunea care s-a produs la ultimul congres al AMN?

Veaceslav Untilă: S-a incadrat in principiile democratice. O chestie ne-a deranjat foarte mult. O sa depunem contestare la ministerul justitiei. Asteptam rezultatul si apoi luam o decizie ce facem.

Valentina Ursu: Sunteti constient de faptul ca pe cat de consolidată ramane AMN, aceasta componenta a AIE, depinde si destinul coalitiei liberal-democrate.

Veaceslav Untilă: Nu este aşa mult-stimată doamnă Valentina. Alianţa este formată din deputaţi şi depinde foarte mult de responsabilitatea fiecarui membru al acestei alianţe. Noi, cei ce reprezentam AMN suntem responsabili si ne este foarte clar că democratia din Moldova va izbuti doar intr-un singur caz, atunci cand AIE va fi puternica. Noi vom pune umarul ca ea sa fie puternica cu adevarat.

Valentina Ursu: Ce pronostic faceti, se va diviza sau ba AMN?

Veaceslav Untilă: Nu ştiu.

Valentina Ursu: Banuiesc că a fost neplacut pentru dvs, cei din AMN, să aflati aceste rezultate ale barometrului de opinie publică, care arata că in eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, partidul din care faceti parte ar putea sa nu mai treaca pragul electoral.

Veaceslav Untilă
: Vreau sa va spun ca la inceputul acestui an AMN era cea mai puternica forta de opoziţie din Moldova. Din pacate, dupa 2 scrutine electorale, noi am avut riscul chiar de a nu trece pragul electoral. De aceea, la acest congres, a fost nevoie sa facem o schimbare, sa gasim o strategie de revigorare a formatiunii politice. A fost important chiar să schimbam faţeta. Acest lucru nu s-a intamplat, si AMN riscă sa ramana o formatiune impotmolită şi o formatiune care, in dinamică, nu se va dezvolta. De aceea, noi la congres am cerut această schimbare. Au fost incalcate drepturile noastre democratice, nu s-a acceptat nici chiar votul secret, cea mai mare realizare a democratiei care este. In afara de asta au fost si niste trucuri pe care noi le-am contestat la Ministerul Justitiei.

Valentina Ursu: O declaratie surprinzatoare facuta Europei Libere de catre deputatul comunist Victor Stepaniuc care spunea ca ca dupa 5 aprilie se negocia crearea unei alianţe de centru stanga PCRM-AMN.

Veaceslav Untilă: Eu nu am fost la aceste negocieri. Daca au fost aceste discutii, cred ca tine de acel „golubeatnic” de care spunea Voronin. Eu nu cunosc prea multe.

Valentina Ursu: Care sunt sansele instaurarii unei democratii veritabile in Republica Moldova?

Veaceslav Untilă: În 2010 noi vom intari pozitiile formatiunilor democratice in Moldova. Cred ca guvernarea democratica va avea realizari si mai frumoase. Alegatorii nostri, pensionarii vor intelege ca o guvernare democrată e mult mai benefica pentru cetatenii Moldovei. Sunt convins că, in primul rand, lucrurile vor merge pe calea cea bună si nivelul de trai in Republica Moldova va creşte.

Valentina Ursu: Vor fi sau nu alegeri parlamentare anticipate in 2010?

Veaceslav Untilă: Chiar daca vor fi alegeri anticipate in 2010, partida democrata are numai de castigat din si de dupa acest scrutin.

Valentina Ursu: Va fi sau nu ales preşedinte al Republicii Moldova in 2010?

Veaceslav Untilă: Va fi ales, şi cred ca o sa fie unul iarăşi din partida democrată.

Valentina Ursu: Ce solutii ati identificat pentru depaşirea crizei constituţionale?

Veaceslav Untilă: Este o comisie creată şi această comisie activeaza eficient. In cel mai apropiat timp expertii constitutionali ne vor oferi aceste solutii.

Valentina Ursu: Ce ar fi mai bine o constitutie nouă sau modificari la constitutia pe care o are Moldova?

Veaceslav Untilă: Valentina, nu stiu ce o sa fie, dar este un grup de experti, daca vrei de specialisti in domeniu. Sunt toti doctori habilitati. N-a fost acceptat niciun politician in acest grup de lucru, pentru ca ei sa vina sa ne puna pe masă o conceptie. Apoi politicienii o sa incercam sa vadem ce facem, cum depasim actuala situatie critica.

Valentina Ursu: Din exterior imaginea Moldovei in 2010 cum se va vedea?

Veaceslav Untilă
: Se va vedea foarte bine, pentru ca in Moldova va creşte nivelul de viaţa. Guvernul va fi cel care va ridica nivelul de trai pentru ca vom descătuşa economia in sfarsit. Cred că investitorii straini vor veni in Moldova, vazand ca sunt si niste garanţii politice si stabilitate. Toate organismele financiare internationale vin cu bani. In Republica Moldova o sa vina cu bani.

Valentina Ursu: Opoziţia comunista zice ca actuala guvernare liberal democrata ingloada tara in datorii.

Veaceslav Untilă: Pai de aceea si este opozitie comunista, ca sa caute nod in papura. Dar vedeti ca aceasta opozitia a inceput sa se impraştie. Cred ca in 2010 vor fi mai putini decat au fost pana acuma, ma refer la deputatii PCRM din parlament.
XS
SM
MD
LG