Linkuri accesibilitate

Protestele anti-guvernamentale din Iran soldate cu moartea a 8 demonstranţi


Cele mai sîngeroase ciocniri de stradă de la de la controversatele alegeri prezidenţiale din luna iunie

Forţele de securitate iraniene au continuat astăzi arestările în rândul protestatarilor şi membrilor opoziţiei, care au luat parte la demonstraţiile antiguvernamentale de masă de două zile la Teheran şi alte câteva oraşe. Poliţia iraniană a spus că a arestat iniţial aproximativ 300 de protestatari.

Site-ul reformist Parlemannews a scris astăzi că autorităţile au reţinut cel puţin şapte reformişti proeminenţi, inclusiv trei consilieri ai candidatului înfrânt la alegerile prezidenţiale din iunie, Hossein Musavi, liderul Mişcării Verzi a opoziţiei.

Printre ceilalţi s-ar afla doi reprezentanţi ai fundaţiei (Baran) create de fostul preşedinte reformist, Mohammad Khatami, precum şi secretarul general al „Mişcării pentru Libertate în Iran”, Ebrahim Yazdi şi activistul pentru drepturile omului Emad Baghi.

Amir Khorram, un lider al „Mişcării pentru Libertate” a declarat pentru Radio Farda, serviciului iranian al postului nostru de radio, că secretarul general al mişcării a fost arestat de acasă azi dimineaţă. Singura explicaţie pentru arestarea lui Yazdi este aceea că autorităţile doresc să exercite presiuni asupra Mişcării pentru Libertate. „Doresc să ne stopăm activitatea”, a spus activistul opoziţiei.

Proaspetele proteste antiguvernamentale au survenit cu ocazia uneia din cele mai sfinte sărbători din calendarul religios şiit, Ashura şi au culminat ieri, principala zi a sărbătorii, când mii de demonstranţi au ieşit pe străzi la Teheran şi alte oraşe, scandînd lozinci împotriva puterii. "Moarte lui Khamenei!, au scandat protestatarii în adresa liderului religios suprem al Iranului.

Forţele de securitate au răspuns cu bastoanele, gaze lacrimogene şi gloanţe.

Televiziunea iraniană de stat, Press TV a confirmat că opt oameni au murit în ciocniri, dar poliţia a negat că este responsabilă, spunînd că poliţiştii au tras în aer.

Violenţele de la sfârşitul săptămânii au făcut cele mai numeroase victime după cele din timpul protestelor izbucnite în urma alegerilor prezidenţiale din iunie, când preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a fost reales la un scrutin considerat de opoziţie ca fiind falsificat.

Printre cei ucişi acum se numără şi Ali Musavi, nepotul de 20 de ani al candidatului prezidenţial din iunie al opoziţiei. Fratele lui Ali este citat de site-ul Parlemannews cu declaraţia că trupul neînsufleţit a dispărut de la spital, ceea ce face imposibile funeraliile.

Într-o declaraţie postată pe un site reformist, un lider al opoziţiei, Mehdi Karrubi s-a întrebat cum de au putut autorităţile vărsa sângele oamenilor nevinovaţi în timpul sărbătorii Ashura, o sărbătoare şiită majoră, când este comemorat martirajului Immamului Hussein din secolul al şaptelea.

De la alegerile contestate din iunie încoace, suporterii opoziţiei au folosit zilele simbolice şi sărbătorile religioase pentru a organiza noi şi noi proteste. Cele de la sfârşitul săptămânii au survenit la şapte zile de la moartea Ayatollahului disident Hossein Ali Montazeri care este considerat părintele spiritual al mişcării de opoziţie conduse de Mir Hossein Musavi şi Mehdi Karrubi.

Ţările occidentale au condamnat reacţia violentă a forţelor de securitate iraniene împotriva protestatarilor. Casa Albă a spus ieri că Statele Unite sunt de partea protestatarilor iranieni şi „condamnă suprimarea injustă” a civililor.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG