Linkuri accesibilitate

2009 - "Anul convulsiilor politice se încheie cu o mică doză de optimism", opinează Dumitru Diacov


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Partidul Democrat are un rol important în crearea Alianţei pentru Integrare Europeană

Dumitru Diacov: N-a fost un an usor, a fost un an cu convulsii politice. Cei care sunt responsabili de ţară n-au avut timp sa se gandească la ţară, la popor, la problemele tarii. Pentru ca ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie a creat o atmosfera foarte nefavorabilă. Este o chestiune prea serioasa ca politicienii sa-si spune separat punctul de vedere. Exista organe abilitate care trebuie sa faca o anchetă. In orice caz lucrurile nu stau asa cum par la prima vedere. A fost un an greu, dar un an care se termina cu o mică doză de optimism.

Valentina Ursu: Acesti 8 ani de guvernare comunistă i-au arătat pe comunisti intr-un fel si dupa 7 aprilie ii vedem altfel, fata lor adevarata, intentiile si scopurile lor? Sau cum?

Dumitru Diacov: După 7 aprilie le vedem fata lor adevarata. Aşa cum sunt ei, aşa cum au fost, timp de 8 ani de zile cat s-au aflat ei la carma tarii.

Valentina Ursu: Ceea ce am retinut din declaratiile deputatului PCRM Victor Stepaniuc facute pentru Radio Europa Liberă că ei, comunistii, initial au negociat o alianţă PCRM-AMN si dupa acel esec din primavara, in vara insistau sa formeze o altă coaliţie PCRM-PDM.

Dumitru Diacov: Ei au dorit o coaliţie PCRM-PD la condiţiile PCRM. Lucru pe care, desigur noi n-am putut sa-l acceptăm. Iar ceea ce vroiau comunistii sa ramana cu orice pret la putere.

Valentina Ursu: Si totusi semnificativ pentru 2009 este constituirea acestei coaliţii democrat-liberale, 4 partide anticomuniste care au acces in parlament si care au format AIE.

Dumitru Diacov: Este un moment important. In acest an rolul PDM in constructia democratiei in Moldova a fost unul decisiv. PD are un rol extrem de important pentru că, teoretic coalitia putea fi si alta, PCRM-PDM.

Valentina Ursu: Domnule Diacov, inteleg ca trageti jaratec la turta dumneavoastra, dar trebuie sa recunoasteti ca fiecare din aceste 4 partide din coalitie au rolul si meritul lor.

Dumitru Diacov: Desigur dar PDM are un rol important si in pastrarea acestei alianţe. Nu vom raspunde unor provocari care vin din afara ei sau poate chiar din interiorul AIE. Vom demonstra inca o data ca fara PD este imposibil sa visam in viitor la o guvernare democrată. Acest lucru trebuie inteles de catre colegii democraţi, dar si de catre alegatori. Data viitoare sa nu sa se ducă sa stea in rând să voteze PCRM, dar să voteze cu PDM.

Valentina Ursu: Ce aşteptari legaţi de 2010?

Dumitru Diacov: Astept că se va termina aceasta criza politică. In sfarsit vom avea alegeri, vom avea un parlement, va fi votat preşedintele tarii si Republica Moldova va fi in situatia sa lucreze 4 ani de zile liniştit.

Valentina Ursu: Alianţa ramane nefracturata până la eventuale anticipate?

Dumitru Diacov: Cred ca da. Nu va fi PD cel care va dezbina alianţa.

Valentina Ursu: Cand ar putea sa aiba loc urmatorul scrutin parlamentar?

Dumitru Diacov: In iunie-octombrie 2010. In aceasta perioadă trebuie luată decizia de a petrece alegerile anticipate, dar la aceasta ecuatie trebuie sa participe toate componentele alianţei, si trebuie sa gasim un numitor comun.

Valentina Ursu: Între timp ar putea sa fie depasita criza constitutionala?

Dumitru Diacov: Exista un pachet intreg de actiuni care trebuie examinate foarte pragmatic.

Valentina Ursu: Pana la urma alegerile anticipate au fost dorite mai mult de politicieni decat de cetăţeanul simplu.

Dumitru Diacov: Atunci cand PCRM nu a votat preşedintele tarii am intrat intr-o colizie constitutională, pe care trebuie sa o rezolvam.

Valentina Ursu: Dar daca in viitorul legislativ acced aceleasi formatiuni politice, situatia nu se schimba prea mult in bine?

Dumitru Diacov: Eu le-am spus de multe ori comunistilor, ce rost are sa provoci anticipate dacă nimeni nu garantează ca vom avea o cu totul alta structura a parlamentului si ne vom confrunta tot noi, aceleasi partide si cu aceeasi problemă. Ar fi fost mult mai bine daca se alegea seful statului si nu mai pierdeam timp. Dar n-am avut pe cine sa conving din tabara adversa, adica de la comunisti

Valentina Ursu: Multe le-ati spus comunistilor, ce nu le-ati spus?

Dumitru Diacov: Nu le-am spus tot atat de multe. Comunistii trebuiau sa voteze, altfel ei incep sa-si sape groapa proprie. Destramarea PCRM se datoreaza anumitor decizii ale PCRM. De multe ori am incercat sa-l conving pe Voronin să nu lupte cu PD. Numai eu stiu ce am suportat in toti acesti ani de zile. Ei s-au imprietenit cu Roşca, au incercat sa dezbine toata scena politica moldovenească. Au creat mari probleme politice, dar iată că noi incercam sa demonstram ca se poate de guvernat si altfel in Republica Moldova.

Valentina Ursu: Pe plan extern ce imagine va avea Republica Moldova in 2010?

Dumitru Diacov: Nu prea bună. Alegerile anticipate şi pregatirea forţelor politice pentru scrutin nu crează cea mai buna atmosfera in ţară. Se va incepe inevitabil o concurenţă politica internă, vor apărea si elemente de populism.

Valentina Ursu: Aceasta guvernare liberal democrata va reusi sa asigure pana la urmatoarele alegeri cetatenii cu salarii, cu pensii, cu indemnizatii?

Dumitru Diacov: Sigur ca da. Parlamentul si guvernul functionează legitim, pot lua orice decizie, pot activa absolut nestingherit. O sa depindă de calitatea guvernarii, de calitatea deciziilor care vor fi luate. Sper sa fie decizii corecte. Sper aceasta confruntare politica sa intarzie cat mai mult. Nu este un secret că la noi politica nu se produce pe criterii doctrinare, ideologice. La noi politica deseori are conotatie natională. Antirusisme, antiromânisme. Lucrurile acestea sunt promovate in anumite partide. Dezbinarea pe criterii nationale in Republica Moldova este un fapt implinit. Aceasta stare de agresivitate pe care o seamana politicienii este culeasa mai apoi de intreaga societate.
XS
SM
MD
LG