Linkuri accesibilitate

Anul politic bulgar marcat de venirea la putere a partidului GHERB


Bulgaria va încheia anul 2009 cu cel mai bun rezultat fiscal dintre ţările UE

Ca și în Republica Moldova, în Bulgaria anul 2009 a marcat eșecul guvernării foștilor comuniști. În urmă alegerilor parlamentare din luna iulie la putere a venit partidul centrist GHERB, condus de primarul Sofiei, Boiko Borisov. Guvernul minoritar centrist se bucură de sprijinul nu numai a dreptei tradiționale dar și a ultranaționaliștilor din partidul „Ataca” care și-au moderat discursul. Borisov însă preferă să guverneze singur. Nu este un secret pentru nimeni că el va ieși învingător dacă vor avea loc alegeri anticipate în timp ce foștii comuniști nu vor avea nici cele 40 de mandate actuale.

Politica economică a guvernului de care răspunde viceprim-ministrul Simeon Diankov – pînă nu demult – unul din cei mai buni experți ai Băncii Mondiale, reprezintă un succes. Bulgaria va încheia anul 2009 cu cel mai bun rezultat fiscal din toate țările-membre ale Uniunii europene. În 2010 ea va fi singurul stat din Uniune ce va răspunde criteriilor Maastricht – deficit sub 3 procente din PIB, inflație minimă, stabilitate a cursului valutar. Scăderea produsului intern brut în 2009 va fi mai mică decăt au crezut experții FMI-ului – 4,9 în loc de 6 procente. Exporturile au început să crească, cea ce reprezintă un alt indiciu pozitiv. Guvernul intenționează să majoreze cheltuielile sociale însă nu se așteaptă ca șomajul va scădea foarte repede.

Noii guvernanti au îmbunătățit relațiile cu Uniunea Europeană. Bulgaria va primi în următoarele săptămîni 82,5 milioane de euro din fondurile Uniunii. Anul trecut Comisia europeană a blocat 140 de milioane de euro în cadrul programului SAPARD, după ce serviciul european antifraudă OLAF a descoperit grave nereguli în procesul de absorbire a fondurilor. Printre cei acuzați de spălare de bani și de alte încălcări se numără și oameni de afaceri apropiați de preşedintele Gheorghi Părvanov și de alți lideri ai foștilor comuniști.

Ultima decizie a Comisiei este privită ca un indiciu că centriștii au luat în serios recomandările Bruxellesului și au îmbunătățit sistemul de control al absorbirii fondurilor. În luna septembrie au fost dezghețată și finanțarea în cadrul programului SAPARD.

Primul ministru a declarat că deblocarea fondurilor reprezintă un puternic impuls pentru guvernul centrist. El a amintit că în urmă corupției la toate nivelurilor țara a pierdut 323 de milioane de euro în perioada guvernării precedente.

Procuratura a demarat zeci de anchete lasând fară imunitate parlamentară mai mulți membri ai cabinetului de centru-stîngă, în frunte cu fostul premier și președinte al partidului socialist – Serghei Stanișev. Au fost demiși șefii serviciilor speciale, care au executat comenzi politice din partea foștilor guvernanți.

Alegerea în postul de director general al UNESCO a ambasadoarei Bulgariei la Paris Irina Bokova, a reprezentat cea mai mare realizare personală a anului. Pentru majoritatea analiștilor și mediilor din Sofia evenimentul a reprezentat o surpriză de proporții. „Sînt fericit, este o mare bucurie pentru Bulgaria că o bulgăroaică va conduce UNESCO,” a declarat primul ministru Boiko Borisov. Pentru campania d-nei Bokova guvernul a cheltuit 50 000 de euro – o sumă mică chiar și în comparație cu cea cheltuită de un candidat în alegerile parlamentare naționale.
XS
SM
MD
LG