Linkuri accesibilitate

2009, un an brand new retro (II)


Aparițiile discografice ale lui 2009 în domeniile world electronica, nu-jazz, dance și indie.

La microfon Lucian Stefanescu bun gasit la a doua editie a recomandarilor Europei Libere pentru aparitiile discografice ale lui 2009 in domeniile world electronica, nu-jazz, dance si indie. Incepem cu o incursiune in ceea ce unii cronicari muzicali numesc psybient, o muzica electronica ce imbina sonoritatile orientale cu partituri ambient, fara sa lase la o parte elementele de ritm specifice muzicii dance.
Lucian Ștefănescu


E vorba de noul album al trupei Shpongle intitulat “Ineffable Mysteries From Shpongleland”, de pe care va propun piesa care da jumatate din titlul albumului, adica “Ineffable Mysteries”. Va urma “The Expert” de pe albumul “Tuch Yello” al elvetienilor electronici de la Yello.

“Ceu a pus muzica braziliana inapoi pe harta, iar briliantul ei nou disc arata spre ce teritorii muzicale se indreapta Brazilia”, scrie in Sunday Times Clive Davis despre albumul “Vagarosa”, lansat de Ceu in 2009. Un album care s-a bucurat de un enorm success la critica, asa cum o arata nenumaratele articole elogioase aparute in presa internationala. Cintecul se numeste Cangote.

Va urma Fred Astaire cu un hit de la inceputul secolului trecut remixat pe albumul Electro Swing de Club des Belugas, si “Mr Chombee has the Floor” – de pe albumul “The Herbalizer Instrumentals Two” lansat in vara lui 2009.

Africa Express presents…” , proiect pus cap la cap de Damon Albarn de la Gorrillaz, e o colectie de cintece africane propuse de muzicieni occidentali. Noi o ascultam acum pe Rokia Traore cu melodia “Koronoko”, dupa care va urma “Cello Song” a trupei The Books, de pe Antologia “Dark Was The Night”, o compilatie muzicala in beneficiului asociatiei Red Hot Organization, care crede ca boala SIDA poate fi prevenita folosind muzica drept vehicul pentru stringerea de fonduri si pentru a atrage in continuare atentia asupra acestei maladii.

Se relateaza ca Louis Armstrong a fost intrebat de o doamna prin anii 30 ce este swing-ul, muzica de dans a Americii acelor ani. Armstrong i-a raspuns ca daca nu a aflat inca, nu o sa afle niciodata. Am incheiat recomandarile Europei Libere pentru aparitiile discografice in domeniile world, electronica, nu-jazz, dance si indie. Cu inca o melodie de pe albumul Electro Swing, “Belleville Rendez-Vous”, o piesa din coloana sonora a filimului “Les Triplettes de Belville”.

Lucian Stefanescu va multumeste pentru atentie, va ureaza sa aveti un an bun, si va reaminteste ca ascultati Radio Europa Libera!
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG