Linkuri accesibilitate

Bulgaria simplifică procedurile de acordare a cetățeniei


Vor fi eliminați intermediarii, iar procedura va fi simplificată pentru tinerii străini care studiază și se integrează în societatea bulgară

Din jurnalul de corespondent al lui Petio Petkov aflăm că după România, Bulgaria a hotărât şi ea să simplifice procedura de acordare a cetăţeniei.

Urmănd exemplul României, Bulgaria va introduce în decurs de trei luni o procedură rapidă pentru acordarea cetățeniei. Vor fi eliminați intermediarii care cîștigă acum mii de euro de la fiecare candidat. Cel mai repede vor primi cetățenie cei care au studiat în țară.

Acum universitățile bulgare primesc anual căte 600 de studenți din diaspora. 6 000 de tineri – în primul rînd din Republica Moldova, Macedonia, Serbia și Ucraina, au absolvit într-un mod gratuit prima treaptă a învățămîntului superior – cea de bacalavru. Pentru cea de a doua – de magistru, însă ei trebuie să plătească echivalentul a 5 000 de euro fiind cetățeni străini.

Profesorul Bojidar Dimitrov, ministru fără portofoliu pentru problemele diasporei, a declarat că după ce tinerii vor primi pașapoarte bulgărești și cea de a doua treaptă a studiilor superioare va fi gratuită. Dimitrov a declarat că acești tineri vin la studii în Bulgaria la o vîrstă fragedă și în 4-5 ani se integrează foarte bine în societatea bulgară. Ei vor putea găsi mai ușor de lucru în vechea lor patrie decît în țara sa.

Un alt amendament la legea cetățeniei prevede scurtarea pînă la 6 luni a duratei procedurii de acordare pentru etnicii bulgari din teritoriile care pînă în 1944 au făcut parte din statul bulgar. Este vorbă de Macedonia, Tracia elenă și Serbia de sud. Bulgaria trebuie să acorde cetățenie locuitorilor fostelor sale teritorii întrucît este patria tuturor etnicilor bulgari, consideră profesorul Dimitrov, care este și director al Museului național de arheologie. El a adăugat că Uniunea Europeană nu se va împotrivi liberalizării regimului pentru acordarea cetățeniei întrucăt astfel de practici există în multe alte țări membre.

Nu este adevărat, consideră Dimitrov, că cea mai mare parte din etnicii bulgară din diaspora doresc restabilirea cetățeniei pentru a putea călători mai liber în Occident. După el, principalele motive sînt dorul de țara și dorința de a fi protejați.

Președinta Agenției pentru diaspora bulgară Raina Mandjukova a declarat că pentru a fi eliminați candidații cu intenții criminale verificările se vor face în unele cazuri de către Agenția pentru securitate națională DANS.

Candidații vor trebui să depună personal cererile de redobândire a cetățeniei la consulatele bulgare sau la Ministerul justiției din Sofia. Profesorul Dimitrov a declarat că mita pentru un candidat din Moldova este de
5 000 de euro iar pentru unul din Macedonia – 10 000. Taxele de stat însă împreună cu traducerile și legalizarea documentelor nu sînt decăt 100 de euro.

Procedura pînă acum a fost lentă – în acest an se rezolvă cererile depuse în 2002. În ultimele cîteva săptămîni viteza a crescut de trei ori. Se rezolvă 700 de cereri pe săptămînă față de 250. Anul trecut au primit cetățenie 7113 persoane. Scopul noului ministru este ca în 2010 acest număr să fie de 30 000.
XS
SM
MD
LG