Linkuri accesibilitate

Scumpirea gazelor livrate de Gazprom cu 20%


Scumpire datorată măririi preţului la petrol şi deprecierii leului faţă de dolar - guvernul va trebui să recurgă la măsuri compensatorii pentru populaţia social vulnerabilă

Luni, premierul Filat si vicepremierii au prezentat presei rezultatele primelor o suta de zile de guvernare, insistind mai ales pe faptul ca au evitat incapacitatea de plata a intregii tari si-au facut pasi inainte in integrarea europeana. Conferinta de presa de ieri a adus insa si cel putin o informatie noua: anume, ca se scumpesc gazele rusesti, si inca cu 20 la suta.

De ce s-a scumpit gazul si ce impact va avea scumpirea asupra cetateanului de rand?

Expertul Ion Preasca ne-a explicat ca aceasta scumpire a gazelor va afecta in primul rand centralele termice, care vor cere un pret mai mare pentru caldura: „In proportie de 90 la suta, centralele noastre termice lucreaza pe gaz. In mod sigur ca aceasta va duce la scumpirea tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici si consumatorii industriali. Plus la asta, CET-urile banuiesc ca vor solicita majorarea tarifelor de producere a energiei electrice si energiei termice. Aceasta majorarea a energiei va duce si la majorarea tarifului final pentru consumatori".

Practic ne asteptam la niste mariri de preturi in lant?

Ion Preasca: "Da, asta e doar inceputul. Din declaratiile lui Lazar, e doar pentru primul trimestru. In al doilea trimestru pretul la gaze va mai creste. Cred ca ANRE o sa incerce sa faca o estimare a pretului pentru intreg anul, ca sa nu modifice prea des pretul".

Guvernul poate face ceva sa apere populatia social-vulnerabila de aceste scumpiri?

Ion Preasca: "Da, are toate instrumentele. Prin ajutorul social, alte masuri compensatorii. E necesar si e obligatia guvernului".

Expertul Ion Preasca ne-a mai spus ca gazul s-a scumpit din cauza maririi pretului la petrol si deprecierii leului fata de dolar. Moldova nu este singura tara careia i se cere un pret mai mare. Ucraina va fi nevoita sa plateasca un tarif cu 27 la suta mai mare decat in 2009. Mai favorizata ramane Belarus care va plati 170 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, a mai specificat expertul Ion Preasca.
Previous Next

XS
SM
MD
LG