Linkuri accesibilitate

Președintele Obama solicită măsuri sporite de securitate națională


Președintele Barack Obama vorbind după reuniunea cu responsabilii cu problemele de securitate națională
Președintele Barack Obama vorbind după reuniunea cu responsabilii cu problemele de securitate națională

Atentatorul de la 25 decembrie, Abdulmutallab se afla pe o lista cu 550 de mii de nume – persoane suspectate că ar avea conexiuni teroriste.

Presedintele Obama - la revenirea din vacanta - a spus ca atentatul nereusit de Craciun, cind un tinar nigerian a incercat sa arunce in aer un avion, cu destinatia Detroit —a fost facilitat de erori grave in sistemul national de securitate, care ar fi putut avea consecinte dezastruoase. Ce are de gind presedintele sa faca ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama a spus ca agentiile de informatii detineau suficiente date pentru a impiedica atentatul, dar ca aceastea nu au fost coordonate cum trebuie. Atentatul esuat la 25 decembrie readuce lupta impotriva terorismului pe agenda politicii americane, intr-o perioada in care presedintele ar fi preferat sa se concentreze asupra unor chestiuni interne, cum e reducerea somajului.

„Va trebui sa actionam mai bine si asa vom si face” – a spus presedintele dupa ce s-a intilnit, timp de doua ore, cu consilierii sai de securitate nationala. Obama le-a spus celor prezenti ca un dezastru a fost evitat pentru ca bravi pasageri si membrii ai echipajului au actionat, imobilizindu-l pe terorist, nu pentru ca sistemul de securitate interna al tarii a functionat. Imediat dupa incident, opozitia a acuzat administratia Obama ca neglijeaza pericolul terorist. In aceste conditii, seful executivului s-a vazut nevoit sa reactioneze cu vigoare.

Iar coordonatorul agentiilor de informatii, Dennis Blair a declarat ca cei prezenti la intilnire au inteles mesajul presedintelui si sint decisi sa raspunda adecvat. Republicanii l-au acuzat pe Obama ca, fiind in vacanta, i-au trebuit trei zile pentru a reactiona la cele intimplate, in timp ce ministrul pentru securitate interna a declarat initial ca „sistemul a functionat”. Presedintele a spus dupa reuniune ca doreste sa i se spuna ce trebuie facut pentru a indrepta situatia si sa se treaca imediat la actiune. Fara sa ofere detalii, Barack Obama a aratat ca sistemul listelor cu numele celor suspectati de terorism va fi imbunatatit.

Atentatorul de la 25 decembrie, Abdulmutallab se afla pe o lista cu 550 de mii de nume – persoane suspectate ca ar avea conexiuni teroriste. Dar faptul ca numele lui era pe lista nu a antrenat o interdictie de zbor sau verificari suplimentare pe aeroport. Asta in ciuda faptului ca propriul sau tata a avertizat ca fiul sau a devenit un fanatic extremist. In contextul masurilor anuntate, administratia a suspendat transferul unor detinuti de la baza Guantanamo catre Yemen – ca o consecinta a deteriorarii conditiilor de securitate in acea tara. Se pare ca atentatorul de la 25 decembrie a fost antrenat in Yemen.
XS
SM
MD
LG