Linkuri accesibilitate

Alertă tardivă în cazul tentativei de atac terorist de la Detroit


Forțe anti-teroriste yemenite au capturat un lider al-Qaida
Forțe anti-teroriste yemenite au capturat un lider al-Qaida

Dacă informaţiile ar fi fost corelate mai devreme, atentatorul putea fi interogat şi perchezitionat la plecare

Informatii recente arata ca autoritatile americane au primit informatii ca sa impiedice atentatul de la bordul unui avion cu destinatia Detroit, la 25 decembrie, doar ca avionul era de-acum in zbor. Cu detalii, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Se pare—conform unor relatari de presa—ca autoritatile americane au aflat despre legaturile teroriste ale lui Umar Farouk Abdulmutallab, pe cind acesta se afla de-acum in avionul pe care avea de gind sa-l arunce in aer. Se intentiona ca acesta sa fie interogat, imediat dupa ce avionul ateriza la Detroit. Daca informatiile ar fi fost corelate mai devreme, atentatorul putea fi interogat si perchezitionat, la plecare. Numai ca sistemul de date a activat avertismentul Departamentului de Stat ca Abdulmutallab avea conexiuni teroriste, in Yemen, prea tirziu.

Surse americane arata ca daca alertarea s-ar fi produs mai devreme nu este sigur ca ea ar fi antrenat o perchezitie minutioasa sau interdictie de zbor din cauza procedurilor in vigoare. O sursa din serviciile de informatii a spus ca publicul nu are idee cite persoane cu conexiuni teroriste sint lasate sa intre in tara. Daca ei nu sint considerati un pericol, a permite intrarea lor are sens, din perspectiva informationala, pentru ca se poate vedea cu cine se intilnesc, ce contacte au, unde se duc.

Asa cum sistemul este organizat acum, fereastra de timp pentru descoperirea unui potential terorist este relativ redusa, ceea ce in cazul de fata a facut ca alertarea sa ajunga la cunostinta autoritatilor prea tirziu. Ceea ce incearca acum administratia este sa puna la dispozitia inspectorilor de frontiera informatii mult mai devreme. La Detroit, nigerianul care a incercat sa arunce in aer avionul a fost pus sub acuzare. Ministrul justitiei a spus ca investigatia e in plina desfasurare si are un caracter global.

Surse arata ca Abdulmutallab a oferit de-acum informatii importante cu privire la legaturile sale cu extremisti in Yemen, acolo unde a fost pregatit pentru atentat. Intre cei cu care atentatorul s-a intilnit in Yemen este Anwar al Awlaki, un cleric musulman, nascut in America. Interceptari de comunicatii au dat la iveala discutii despre rolul lui Awlaki intr-un atentat cu participarea unui nigerian. Autoritatile americane nu au precizat daca faptul ca atentatorul coopereaza acum poate rezulta intr-o sentinta redusa.
XS
SM
MD
LG