Linkuri accesibilitate

Speakerul PE Jerzy Buzek condamnă arestarea la Moscova a Ludmilei Alexeievna


Ludmila Alexeievna
Ludmila Alexeievna

Laureata Premiului Saharov pentru libertatea de gândire participase la 31 decembrie la o demonstraţie de protest împotriva autorităţilor ruse

Presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek s-a declarat socat de arestarea la Moscova a Ludmilei Alexeieva, la cateva saptamani dupa ce legislativul european i-a acordat atat acesteia cat si organizatiei Memorial Premiul Saharov pentru activism in domeniul drepturilor omului.

Jerzy Buzek
"Sunt profund si personal marcat de faptul ca aceasta batrana foarte respectabila de 82 de ani si-a petrecut Anul Nou in arest. Fac apel la autoritatile ruse sa o elibereze imediat!“ a declarat Buzek intr-un comunicat de presa. In plus, presedintele legislativului european isi explima dezamagirea fata de reactia „ absolut disproportionata“ a fortelor de politie rusesti care, spune el, l-a socat.

„Intr-o tara democratica oamenii ar trebui sa aiba dreptul sa organizeze proteste chiar impotriva guvernului si autoritatilor. Libertatea de exprimare si de expresie este unul dintre drepturile fundamentale ale omului“, mai spune Buzek in comunicatul remis presei.

"Am fost mandru cand saptamani in urma le-am oferit in numele Parlamenului European premiul Saharov pentru anul 2009 Ludmilei Alexeieva, lui Oleg Orlov si Sergei Kovalev care au luat acest premiu in numele organizatiei Memorial si al tuturor aparatorilor drepturilor omului. Dar m-am intrebat atunci daca Andrei Sakharov ar fi mandru ca astazi Rusia inca mai are nevoie de astfel de organizatii“ continua cu tristete Buzek.

Fost lider al Solidaritatii, presedintele Parlamentului European si-a exprimat speranta ca „intr-o buna zi Rusia va deveni un partener pe care UE se va putea baza si care respecta drepturile omului".

La 31 decembrie 2009, peste 50 de oameni au fost arestaţi întrucât au încercat să organizeze o întâlnire neautorizată în Piaţa Triumfală din Moscova. Printre cei arestaţi s-a aflat şi Ludmila Alexeieva, laureată a Premiului Saharov în 2009 pentru libertatea de gândire.

Urmare a presiunilor europene Alexeieva a fost eliberata. Insa dupa cum se stie la finalul fiecarei luni ea militează pentru libertatea de adunare, un drept prevăzut în Constituţia rusă. In asteptarea urmatoarei demonstratii care va avea loc pe 31 ianuarie, tensiunea este in crestere...
XS
SM
MD
LG