Linkuri accesibilitate

Crăciunul pe stil vechi la Chişinău, Moscova şi Visoki Deciani


Sfînta liturghie de Crăciun oficiată la Catedrala "Naşterea Domnului"

La Chisinau sute de crestini ortodocsi de rit vechi au participat astazi la Catedrala Metropolitana „Nasterea Domnului” la sfinta liturghie. Serviciul divin a fost oficiat de Mitropolitul Moldovei Vladimir. La slujba au luat parte presedintele interimar Mihai Ghimpu si premierul Vlad Filat. In acest an, pentru prima data, in Moldova au fost acordate zile libere si pentru Craciunul pe stil nou, pe 25 decembrie asa cum il celebrează crestinii occidentalii si ortodocsii din Grecia, Bulgaria si Romania. Astazi, pentru crestinii ortodocsi din aceste tări se serbeaza Sf. Ioan Botezatorul.

La Moscova, Patriarhul Rusiei Kirill a oficiat noaptea trecuta serviciul de Craciun, la biserica Isus Mintuitorul. A fost de fata si presedintele Federatiei Ruse, Dmitry Medvedev. La slujba au asistat peste 4000 de credinciosi. Premierul Vladimir Putin a fost in localitatea Kostroma, pe malul Volgai.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici a fost la slujba de Craciun in Kosovo, la minastirea Visoki Deciani, la 90 de km de capitala Pristina. Minastirea face parte din patrimoniul UNESCO si este considerata drept unul din locurile sfinte cele mai importante pentru sirbi. Tadici a vorbit despre un mesaj de pace pe care il aduce in Kosovo, din partea cetatenilor sirbi, a statului sirb si a sa. „Sunt convins ca pacea este lucrul cel mai important”, a spus presedintele Serbiei la minastirea Deciani din Kosovo, adaugind si ca este nevoie de reconciliere in aceasta parte a lumii, macitata de recente razboaie si „neintelegeri”. Tadici a reamintit insa si ca Serbia a respins declaratia de independenta a Kosovo si ca a adus cazul in fata Curtii Internationale de Justitie.

Kosovo si-a declarat independenta de Serbia in 2008 si a fost recunoscuta de peste 60 de tari, printre care Statele Unite si de 22 din tarile Uniunii Europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG