Linkuri accesibilitate

Bucureşti: închiderea a 3 cotidiane naţionale


În 2009 publicitatea comercială a scăzut cu 50%

2009 a prelungit in mod artificial viata mai multor publicatii romanesti care au facut parte din lantul trofic al propagandei politice. Miza nedisimulata a mai multor patroni din mass media autohtona a fost schimbarea presedintelui, de aceea au investit enorm in acest sector intr-un an in care economia romaneasca a scazut neasteptat de mult. Publicitatea din care traiesc ziarele, radiourile si televiziunile a scazut insa in aceeasi proportie, de aceea cheltuielile de sustinere a trusturilor media a fost si mai mare, iar acum apar deconturile.

Deja s-au inchis trei cotidiane nationale: Ziua, Gardianul si Cotidianul, toate trei finantate de firme ale controversatului om de afaceri, Sorin Ovidiu Vintu, patronul Realtiatii tv. Cele trei ziare si-au pastrat deocamdata variantele electronice, insa ele nu-i mai sint de nici un folos acum patronului lor, fiindca misiunea lor s-a incheiat odata cu alegerile prezidentiale din Romania. Aceste ziare au fost folosite in lupta politica impotriva lui Traian Basescu si chiar daca nu aveau tiraje substantiale, investigatile lor mai mult sau mai putin oneste erau preluate regulat de posturile tv de stiri. Televiziunile dezvoltau si completau subiectele anti-prezidentiale, care erau apoi preluate si de alte medii de informare in masa.

Aceasta spirala otravita s-a intors insa impotriva lor, iar Cotidianul, de pilda, un ziar infiintat in 1990 de unul dintre opozantii regimului comunist in exil, si-a pierdut aproape total audienta cind a inceput in toamna anului 2009 sa faca propaganda fara perdea impotriva presedintelui. Neavind audienta, marile companii i-au suspendat si publicitatea, iar pierderile financiare s-au accentuat.

Oricum anul trecut in Romania publicitatea comerciala a scazut cu 50 la suta fata de anul precedent, dar mediile credibile continua sa reziste, in ciuda acestor greutati, in vreme ce trusturile marilor moguli se clatina tot mai mult de la o zi la alta. Trustul Realitatea tv are dificultati majore, iar radioul cu acelasi nume nu mai are multe zile. Nici trustul fondat de aliatul socialistilor Dan Voiculescu nu se simte prea bine, iar audienta Antenei 3 este din ce in ce mai mica, iar la cotidianul Jurnalul national se fac restructurari masive.

Dintre cei trei moguli ai presei romanesti, doar trustul Adevarul al liberalului Dinu Patriciu rezista bine, desi are pierderi uriase. Pierderile se afla inca in graficul de investitii, dar cheltuielile masive pe care le face patronul pentru promovarea ziarului s-ar putea sa nu aiba rezultatele scontate.

Pe piata romaneasca ramin asadar mai putine ziare, dar mai serioase si mai credibile, in vreme ce restructurarea televiziunilor se va face probabil in mod fortat pe masura ce problemele economice ale tarii se agraveaza
XS
SM
MD
LG