Linkuri accesibilitate

Vlad Georgescu: Autoamăgiri - gînduri la moartea lui Eliade (Editorial)


Avem deseori talentul, noi românii, să ne amăgim, transformînd, de pildă, înfrîngerile în victorii...

26 mai 1986

Autoamăgiri - gînduri la moartea lui Eliade.

Editorial săptămînal de Vlad Georgescu.

„Avem deseori talentul, noi românii, să ne amăgim, transformînd, de pildă, înfrîngerile în victorii... Traversăm o perioadă de primitivizare intelectuală, pricinuită inițial de cauze externe, dar pe care acum o întărim și noi cu propriile noastre greșeli. Nu toate păcatele se pot pune pe spinarea străinilor. Moartea lui Eliade ar trebui să ne îndemne la reflecție, să ne facă să ne întrebăm de ce aproape toate contribuțiile noastre majore la cultura universală au fost rodul unor exilați ?”

[...]

„Avem, cred, nevoie - noi românii - de un duș rece, care să ne scoată din euforia în care ne complacem și prin care nu facem decît să ne amăgim. Ne-am omorît, la propriu și la figurat, prea mulți cărturari. Iar pe alții i-am scos dintre noi cu condamnabilă inconștiență. Și ne reîntoarcem mereu de unde am mai plecat odată. Se cheamă aceasta progres ?”


Un editorial publicat în Vlad Georgescu, România anilor '80. Texte antologate de Gelu Ionescu. Editura Jon Dumitru, München - București, 1995, pp. 171-173.

(O arhivă sonoră din colecția și prin bunăvoința dnei Mary Georgescu).
XS
SM
MD
LG