Linkuri accesibilitate

13.01 - Chișinău: Reeșalonarea datoriilor către Rusia.


Reeșalonarea pe 15 ani a datoriilor către Federația Rusă și față de Gazprom.

13 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Eşalonarea datoriilor către Rusia.

Edgar Șelaru: Guvernul de la Chişinău a aprobat astăzi proiectele de acord privind reeşalonarea datoriilor faţă de Federaţia Rusă şi faţă de concernul rusesc “Gazprom”. Proiectele de acord prevăd reeşalonarea pe 15 ani a datoriilor către Federaţia Rusă şi transformarea în cambii cu termen de 7 ani a datoriilor către “Gazprom”. Pînă la semnarea acordurilor mai rămîn însă cîteva etape importante. Cu amănunte de la Chişinău vine Radu Benea.

Radu Benea: Primul proiect de acord aprobat la şedinţa de astăzi a guvernului prevede reeşalonarea datoriilor Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă în valoare totală de 122 milioane 600 mii de dolari. Aceste datorii s-au acumulat în anii 1992, 1993 şi 1996 şi includ o parte a datoriilor Republicii autoproclamate transnistrene faţă de Rusia, care vor fi rambursate însă în mod separat de către Transnistria. Partea rusă a acceptat reeşalonarea întregii sume pe o durată de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani şi cu o rată a dobînzii de 7% anual. Grosul datoriilor Chişinăului le constituie 74 milioane 406 mii dolari, Tiraspolul avînd de achitat peste 30 milioane de dolari.

Nu este clar încă dacă autorităţile transnistrene vor accepta acest lucru, deoarece deocamdată nu au acceptat să semneze actele de verificare întocmite în urma negocierilor purtate la Moscova încă în luna noiembrie a anului trecut. Acordul de reeşalonare a datoriilor convenit la Moscova în decembrie anul trecut stabilea iniţial rambursarea unei datorii de aproape 170 de milioane dolari, însă în urma negocierilor s-a reuşit excluderea unor penalităţi în valoare de peste 50 milioane dolari pentru neonorarea unui credit acordat de Oneximbank. În locul acestor uriaşe penalităţi care depăşesc de 5 ori valoarea creditului contractat s-a convenit, după negocieri intense şi verificări repetate, achitarea a doar 1,5 milioane dolari.

Aprobarea astăzi a proiectului de acord este doar o primă etapă a realizării lui. Urmează ca pînă la 15 ianuarie să fie semnat un protocol cu administraţia de la Tiraspol privind recunoaşterea datoriei sale de 30 milioane de dolari. Apoi acordul ar trebui să fie semnat în mod oficial la Moscova pentru ca pînă la finele lunii februarie să fie supus procedurii de ratificare în parlamentele Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

Ministrul Finanţelor Mihai Manole a apreciat condiţiile acordului drept foarte favorabile dată fiind problema penalităţilor pentru nerambursarea la timp a creditului de la Oneximbank, credit care nu a fost ratificat de legislativul moldovean, ceea ce a complicat şi mai mult situaţia Chişinăului.

Cît priveşte cel de-al doilea acord, prin acesta Republica Moldova va stinge 90 milioane dolari datorii pentru gazele naturale livrate de concernul rus “Gazprom”. Cele 90 milioane dolari vor fi trecute la datoria de stat externă şi vor fi transmise părţii ruse sub formă de cambii şi nu de hîrtii de valoare, aşa cum se preconizase iniţial. Aceasta a doua posibilitate, deşi aprobată anterior de parlamentul moldovean, a fost respinsă de către Moscova pe motivul necorespunderii cu legislaţia Federaţiei Ruse. Cambiile emise pe un termen de 7 ani vor fi depozitate la “Gazprombank” şi la una din băncile moldovene care va cîştiga concursul pentru deservirea lor. Propunerea privind organizarea acestui concurs a făcut-o premierul Dumitru Braghiş.

Guvernul Sturza, care a negociat acordul cu partea rusă, a desemnat pentru gestionarea cambiilor Banca Socială de la Chişinău, care urma să aibă un beneficiu de 0, 5% de pe urma tranzacţiei. De menţionat că, din cele 90 milioane de dolari, 10 milioane le constituie datoriile regiunii transnistrene pentru gazele naturale ruseşti. Republica Moldova a preluat aceste datorii în contul datoriilor sale faţă de Centrala Electrică de la Cuciurgan. Responsabilii de la guvern au apreciat această afacere drept foarte profitabilă pentru Chişinău, dată fiind lipsa acută de lichidităţi în sectorul energetic.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă
XS
SM
MD
LG