Linkuri accesibilitate

Relaţiile româno-ucrainene într-un con de umbră


Prognozele electorale din Ucraina nu lasă să se întrevadă o încălzire a relaţiilor

Romania nu a reusit sa recupereze relatia amicala pe care o avea fata de Ucraina, inainte de finalizarea procesului de la Haga. Diplomatii romani au cistigat la Curtea Internationala in fata specialistilor de la Kiev litigiul pe care il avea cu privire la platoul continental din jurul Insulei Serpilor. Dupa aceast episod, consumat la inceputul anului trecut, legaturile Bucuresti-Kiev au intrat intr-un con de umbra, desi culoarul dintre cele tari s-a nivelat in 2008.

La summit-ul NATO care avut loc atunci la Bucuresti, oficialii romani au sustinut fara rezerve propunerea Statelor Unite de a primi Georgia si Ucraina in anticamera Tratatului Nord Atlantic. Presedintele roman Traian Basescu a avut o legatura buna cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenco, care a pornit de la inaugurarea primului pod construit peste Tisa, dupa ce-l de-al doilea razboi mondial cind s-au distrus toate celelate. Presedintele roman a spus atunci ca „frontiera dintre Romania si Ucraina nu trebuie sa fie o linie de izolare ci dimpotrivă, o fisie care să lege cele doua tari“.

Aceasta legatura se dovedeste insa complicata, pe de o parte fiindca Romania nu pare sa aiba la indemina liniile directoare pentru o posibila politica spre est si pe de alta parte fiindca evolutiile din Ucraina sint relativ imprevizibile. In orice caz intre principalii competitori pentru fotoliul prezidential de la Kiev: Viktor Ianukovici si Iulia Timosenko, Romania ar prefera-o pe pe aceasta din urma, considerata putin dependenta de comenziile Moscovei.

Nici unul dintre cei doi candidati favoriti la presedintia Ucrainei nu vorbeste despre eventualitatea apropierii de NATO, desi amindoi par de acord ca tara are nevoie de Uniunea Europeana. In plus Timosenko s-a dezis de confruntarea cu Moscova, in vreme ce Ianukovici nu mai insista sa faca limba rusa limba de stat. Pentru Romania strategia la Marea Neagra, pe care mizeaza inca diplomatia autohtona, dupa indelungi colaborari cu Statele Unite pe aceasta tema, ar putea fi mai degraba dezvoltata cu ajutorul Iuliei Timosenko, decit cu adversarul ei. Pina acum insa Rusia s-a opus oricaror actiuni concrete in acest spatiu, iar alegerea unui presedinte pro-moscovit in Ucraina ar putea amina proiectele zonale de democratizare a regiunii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG