Linkuri accesibilitate

Între frica de virus şi frica de vaccin


Un pseudo-pericol mediatizat, vaccinul împotriva gripei pandemice.

Alimentată de isteria din România şi de îndemnurile medicilor să se vaccineze, FRICA DE VIRUS-ul gripei pandemice a devenit mai pronunţată în ultimele zile. A crescut iată şi la noi numărul doritorilor de a se vaccina, în pofida lehamitei şi neglijenţei proverbiale ale moldoveanului. Numărul celor care se vaccinează nu e însă foarte mare şi presupun că nici nu va creşte aici spectaculos. De ce?

Pentru că FRICA DE VIRUS e concurată de FRICA DE VACCIN. Iar aceasta din urmă e la fel de puternică. Da, medicii spun că virusul e rapace iar ministrul sănătăţii însuşi s-a vaccinat, dar există şi medici care refuză să se vaccineze. Da, Jurnal de Chişinău publică un articol despre cît de periculos e virusul, dar în aceeaşi zi Moldova Suverană inserează un articol despre cît de periculos e vaccinul care, chipurile, conţine nişte adjuvanţi dubioşi. Pe Internet sînt tot atîţia înfricoşaţi de virus cîţi contestatari ai vaccinului. Unul te avertizează că mori negreşit dacă nu te vaccinezi, pe cînd celălalt te sfătuieşte să eviţi vaccinarea dacă mai vrei să fii om normal.

Nu e de mirare că, aşa stînd lucrurile, cei mai mulţi dintre concetăţenii pe care îi întîlnesc zilele astea sînt debusolaţi, ezitanţi, meditativi. Pătrunşi de două frici, oamenii nu ştiu ce să aleagă. Dacă faci o alegere fatală?
Şi cum să alegi între două pericole?

Mărturisesc că eu însumi ezit încă. E limpede însă că fiecare individ va trebui să mizeze pe propria intuiţie sau putere de înţelegere. Avem de-a face cu un pericol învăluit de incertitudine, chiar dacă foarte mediatizat…
XS
SM
MD
LG