Linkuri accesibilitate

14.01 Chișinău: Tiraspolul solicită ajutor umanitar Statelor Unite


Igor Smirnov
Igor Smirnov

Tiraspolul a solicitat Ambasada SUA la Chişinău să includă regiunea separatistă în programul umanitar de furnizare a cărbunelui pentru şcoli, orfelinate şi pensionari pe care Guvernul de la Washington îl desfăşoară în Republica Moldova.

14 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Tiraspolul solicită ajutor umanitar Statelor Unite.

Edgar Șelaru: Ambasadorul american la Chişinău, Rudolf Perina a declarat că autorităţile de la Tiraspol au solicitat includerea Transnistriei într-un program de ajutor umanitar acordat de Statele Unite Republicii Moldova. El a dat de înţeles că Statele Unite sînt gata să acorde acest ajutor Tiraspolului cu anumite condiţii care au fost acceptate în principiu de autorităţile regiunii separatiste. Ambasadorul american a spus că Statele Unite sînt dispuse să facă acest gest fiindcă doresc, printre altele, să fie promovată o cooperare între Chişinău şi Tiraspol şi să se recunoască faptul că Transnistria este parte integrantă a Republicii Moldova. Cu amănunte vine corespondentul nostru Sergiu Praporşcic.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Rudolf Perina a efectuat joi o vizită la Tiraspol în cadrul căreia a avut o întrevedere cu liderul separatist Igor Smirnov. Despre vizita sa Rudolf Perina a comunicat jurnaliştilor în cadrul şedinţei Clubului de Presă al Centrului Independent de Jurnalism din seara zilei de joi. Potrivit ambasadorului, Tiraspolul a solicitat Ambasada Statelor Unite la Chişinău să includă regiunea separatistă în programul umanitar de furnizare a cărbunelui pentru şcoli, orfelinate şi pensionari pe care Guvernul de la Washington îl desfăşoară în Republica Moldova.

Rudolf Perina a spus că i-a propus lui Igor Smirnov să întocmească o listă cu 20 de instituţii sociale care au cea mai mare nevoie de acest ajutor şi să o prezinte administraţiei de la Chişinău şi în special Comitetului pentru Asistenţă Umanitară din Republica Moldova. Ambasadorul l-a informat pe liderul separatist că, în cazul includerii acestor instituţii în program, ele vor fi supuse unor controale şi inspecţii pentru ca partea americană să se asigure că ajutorul umanitar ajunge la destinaţie. Rudolf Perina a dat de înţeles că Statele Unite ale Americii sînt dispuse să acorde acest ajutor regiunii transnistrene şi că administraţia de la Tiraspol ar accepta condiţiile care i-au fost înaintate.

În acest caz, cele 20 de instituţii din stînga Nistrului ar putea primi un ajutor în valoare de 100 mii dolari. “Noi facem acest pas din mai multe motive” a spus ambasadorul Rudolf Perina. “Inclusiv pentru faptul că dorim ca între Chişinău şi Tiraspol să existe o cooperare. Dorim să ajutăm oamenii nevoiaşi din stînga Nistrului şi să se recunoască că Transnistria e o parte integrantă a Republicii Moldova”.

În cadrul întrevederii cu Smirnov, Rudolf Perina a abordat şi problema retragerii celor 45 mii tone de armament ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. El a amintit că Statele Unite ale Americii sînt dispuse să acorde în acest scop asistenţă financiară în valoare de 30 milioane dolari. Rudolf Perina a declarat că evacuarea arsenalului militar rus este o chestiune ce nu poate fi condiţionată cu soluţionarea politică a diferendului transnistrean, aşa cum încearcă să sugereze Ministerul rus de Externe.

L-am întrebat pe Rudolf Perina care sînt în opinia sa şansele ca instituţiile financiare internaţionale, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional să reia într-o perioadă cît mai scurtă finanţarea Republicii Moldova în condiţiile în care mai mulţi observatori constată o reorientare a guvernului Braghiş spre est. Ambasadorul american ne-a răspuns că deocamdată este prematur să se afirme acest lucru. Pe de altă parte, el a spus că fără asistenţa organismelor internaţionale financiare Republica Moldova va deveni un stat insolvabil. Astfel, pentru a primi următoarele tranşe ale Băncii Mondiale şi FMI-ului, Chişinăul trebuie să continue reformele.

Totodată, ambasadorul a spus că reorientarea Republicii Moldova spre est ar avea un impact direct asupra politicii Statelor Unite ale Americii privind asistenţa financiară şi umanitară acordată Republicii Moldova. Ambasadorul a mai anunţat că în anul curent ajutorul tehnic pe care Statele Unite îl vor acorda Republicii Moldova va fi în valoare de 40 milioane dolari. Anul trecut acesta s-a ridicat la 50 milioane dolari.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG