Linkuri accesibilitate

Audierea candidatului pentru postul de comisar UE al energiei


Guenther Oettinger
Guenther Oettinger
„Sunt gata sa pun accentul pe energiile regenerabile si pe eficienta energetica iar pentru asta va fi nevoie sa facem anumite schimbari in prioritatile bugetare“, a declarat astazi in fata membrilor Parlamentului European, comisarul desemnat pentru portofoliul energiei, Günter Öttinger.

Dupa cum aprecia unul dintre europarlamentari, Öttinger s-a comportat suveran la audiere. Sigur pe el, lasand impresia unui politician ferm dar flexibil, premierul landului Baden Würtenberg( land care, in paranteza fie spus, are puterea economica de trei ori mai mare decat cea a Suediei) a facut apel la numeroase paralelisme intre solutiile aplicate acasa si cele de care Uniunea Europeana ar avea nevoie.

Totusi o parte dintre europarlamentari i-au cerut lui Öttinger sa explice diferenta dintre discursul sau pro-energii regenerabile si sustinerea centralelor nucleare si pe carbune care functioneaza in Baden Würtenberg.

Sub comanda lui Öttinger Uniunea Europeana nu va incerca sa intarzie realizarea gazoductului North Stream. „Ar fi gresit. Acest lucru nu ar duce la disparitia dependentei energetice europene de Rusia“, a spus Öttinger in a carui opinie Nabucco, retelele mediteraneene, aducerea gazului lichid pe cale maritima sau stocarea sunt adevaratele alternative europene. Si, desigur, extinderea retelelelor intraeuropene si cercetarea in domeniul energetic. Cat priveste Nabucco, Öttinger crede ca intr-un deceniu acesta va permite relaxarea pietei energetice europene.

Insa, crede politicianul german, dependenta de Rusia, tara considerata si de Öttinger partener strategic al Uniunii Europene, poate deveni o relatie cu doua sensuri. Cu alte cuvinte, nu doar Rusia sa fie furnizorul energetic al Europei ci si Europa sa ii furnizeze acesteia, autoturisme, de pilda.

Un accent interesant a pus Öttinger pe utilizarea Dunarii. Trecerea transportului rutier pe cel fluvial, pe Dunare, dupa modelul Rinului, este o solutie de eficientizare energetica, a explicat politicianul german.
XS
SM
MD
LG