Linkuri accesibilitate

„Vom încerca să reducem prețurile la alte produse de primă necesitate”


Ministrul economiei Valeriu Lazăr

Pentru a compensa scumpirile la tarifele energetice, afirmă vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei.

Valentina Ursu : Care ar fi mecanismul prin care statul ar veni cu suport pentru paturile social vulnerabile, care in aceasta situatie vor avea de pierdut foarte mult, asa cum spune deputatul comunist Igor Dodon, fost ministru al economiei?

Valeriu Lazăr: Sistemul de compensatii pentru cetatenii nostri nu este unul pe care trebuie sa-l inventam. De fapt ne gandim de cateva luni de zile la el. Costul de consum al populatiei noastre consta din mai multe componente. Sigur si resursele elergetice au o pondere acolo, spre fericirea noastra nu este cea mai mare. In primul rand vom incerca sa reducem preturile la alte componente ale coșului de consum, adica la produsele alimentare, produse de prima necesitate. Cred ca aici vom ajuta populatia noastră ca in finalitatea capacitatea lor de consum si nivelul lor de viaţă să nu scadă.

Valentina Ursu: Domnul Dodon vă invinuia ca o parte din responsabilitate trebuie sa v-o asumaţi, din moment ce ati cedat atunci cand ati negociat cu FMI si amintea despre cursul monedei, despre accize, TVA.


Valeriu Lazăr: Ce inseamna „am cedat”? Ceea ce cere FMI si ne-a cerut dintotdeauna nu sunt anumite accize sau tarife. Ei ne cer sa respectam anumite reguli ale economiei de piaţă, odata ce in Constitutia noastră scrie ca suntem o economie de piaţă, asta inseamna ca daca cursul valutar deriva din jocul cerere-ofertă, trebuie sa lasam BNM sa-si faca datoria si de fapt sa nu sa se implice activ acolo unde nu e cazul. De fapt cred ca FMI nu are nicio legatura cu ceea ce se intampla in acest sens. Există factori obiectivi, spre exemplu factorul majorarii gazului la import. Apropo si in Federatia Rusă are loc majorarea pretului la gaze. Acum ce? Să invinuim Federatia Rusă că le-a impus FMI-ul majorarea pretului la gaze? Pentru mine este mult mai important prima intrebare, chiar suntem preocupati de ea.

Al doilea element este ca veti gasi in programele noastre un punct foarte important: accesarea si urgentarea punerii in aplicare a ajutorului social. Intr-adevăr, pentru cei care vor avea de suferit din aceste din aceste majorari, am rezervat 630 mil lei pentru sistemul de ajutor social, cu 100 de lei a fost majorat minimul necesar pe care trebuie sa-l asigure statul si vom merge pe acest mecanism. Avem alocati deja suplimentar anumite sume de bani, in caz de necesitate vom gasi rezerve si pentru majorare. Stiam ca va avea loc aceasta majorare. Cred ca asta face diferenţa. Nu trebuie să inchidem ochii la aceste realitati. Trebuie sa le privim si să ocupam de solutionarea problemelor.

Valentina Ursu: Dle Lazăr, dar si pe parcursul a opt ani de guvernare comunista s-au operat majorari. De ce ar fi atât de categorici cei care au guvernat , invinuindu-va ca nu ati proteja suficient populatia?

Valeriu Lazăr: E lupta politica, noi intelegem. Important nu e majorarea preturilor atunci cand au la bază niste factori obiectivi. Importante sînt mecanismele pe care statul le aplica celor care intr-adevar le merita.

Valentina Ursu: Pe de o parte Moldova-Gaz considera majorarea insuficientă. Pe de altă parte, sindicatele spun că este una inoportună. Punctul dvs de vedere cu al caruia ar coincide?

Valeriu Lazăr: Guvernul este actionar atât la Moldova-Gaz cât şi la CET-uri. Într-adevar, intreprinderile isi doresc, o data de rentabilitate mai mare, un tarif mai mare, dar asta si este autonomia si independenţa regulatorului, care ia in calcul mai multi factori. De aceea, intreprinderile energetice au insistat, si-au adus argumentele. Eu am urmarit dintr-o parte aceste proces foarte atent şi cred ca ANRE-ul a trecut cu brio examenul de maturitate. Au luat o decizie care, mai mult sau mai putin ii impaca pe toti.

Valentina Ursu: Aceste majorari vor fi valabile doar pentru primul trimestru sau vor fi operate şi alte majorari incepand cu trimestrul doi?

Valeriu Lazăr: ANRE-ul aproba un tarif incercand să includă factorii care ar putea sa apara pe parcursul anului. In mod normal ei incearca sa aprobe un tarif care va fi valabil pentru tot anul. Dar daca in trimestrul doi evolutia tarifului la gaze va varia mai mult de 5 procente, in mod normal, ei ar trebui sa ajusteze tariful. Eu imi doresc foarte mult să ne oprim aici cu majorările.

Valentina Ursu: Deci din cate inteleg, tarifele vor fi ajustate imediat ce vor fi observate abateri mai mari decat 5 procente?

Valeriu Lazăr: Tariful se bazează pe anumite previziuni. Că cursul de schimb va fi unul sau altul, că consumul va fi unul sau altul, ca se porneşte de la cheltuielile intreprinderilor. Si daca aceste devieri sunt mai mari de 5 procente in minus, atunci aceste intreprinderi au dreptul să ceară majorarea tarifelor sau ajustarea lor. Sper ca lucrul acesta nu se va intampla.

Valentina Ursu: Daca revenim la protectia socială a populatiei, sindicaliştii va critica si spun ca in situatia actuala cand peste 100 de mii de salariati au o retribuire mai mică decat minimul de existenta, peste 76 mii de angajati se afla in şomaj, exista restante enorme la plata salariilor, sigur că majorarile respective vor duce in mod inevitabil la micsorarea capacitatii de plată a populatiei. Si atunci...

Valeriu Lazăr: Sindicalistii pentru asta primesc bani, pentru ca sa-i critice pe cei care plătesc salarii. Ei trebuie sa intrebe nu doar guvernul dar si patronii. Nu trebuie sa punem toata aceasta doar pe responsabilitatea guvernului. Guvernul vor face tot posibilul pentru a atenua impactul acestor majorari. Vom incerca sa ajutam si intreprinderile. Suntem in dialog permanent. Uitati-vă filozific la aceste exercitiu democratic intre patronate, sindicate si guvern. Suntem in contact permanent cu colegii nostri din aceste institutii, cautam impreuna solutii. Eu chiar ma uit foarte calm la aceste păreri. Guvernul va vrea intotdeauna mai multe impozite, sindicalistii vor vrea mai multe salarii pentru angajati, patronii vor vrea sa plateasca salarii mai mici. Asta este filozofia, dar pentru asta si exista aceste exercitiu de discutii, dezbateri, pentru a gasi compromisul intre toate partile. L-am gasit pana acum, sunt sigur ca il vom gasi si pe viitor.

Valentina Ursu: Dar in caz ca vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, comunistii vor invinui guvernarea liberal-democrată de iresponsabilitate, vor spune ca nu manifestati grijă faţă de cetatean.

Valeriu Lazăr: De acord, dintotdeauna opozitia bate in guvern in asemenea cazuri. Dar nu este decizia guvernului. Sa fim corecti. Este decizia unui regulator independent, care deriva din niste factori obiectivi, are o metodologie prescrisa in lege etc. De aceea, daca vorbim de anticipate, cred ca este un argument in plus, noi trebuie sa mai temperam discutiile despre anticipate.

Orice guvern are nevoie de o perioada minima pentru a reaşeza treburile publice. Am preluat o mostenire foarte grea. Primele trei luni doar noi am readus trenul care deraia pe o cale anormală. Acum terbuie sa-l pornim pe cale dreapta. Guvernul are nevoie de 1 an pe plin cel putin, sa facem niste reforme necesare, care au niste posturi politice, dar terbuie sa avem timpul necesar să explicam societatii, pentru a da inapoi socitatii si efectele pozitive. De aceea, daca exista o formula constutitionala de a evita anticipatele, noi optam pentru aceasta formula.

Valentina Ursu: Acum va revine rolul de a calma spiritele din societate.

Valeriu Lazăr: Fara indoiala ca de liniste are nevoie socitatea. Am avut 2 campanii anul trecut. Asta ne mai trebuie si anul ăsta. Este un mesaj puternic si pentru cetatenii nostri, si pentru investitorii straini. Noi vrem sa atragem investitii, vrem sa promovam exporturile, sa dezvoltam intreprinderile. Acolo vin de fapt salariile si stabilitatea. Dar, spre regret, astea sunt regulile jocului. N-o sa vina niste investitori seriosi sa faca investitii intr-o ţară cu un viitor incert.

Valentina Ursu: Va multumim pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarile Europei Libere.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG