Linkuri accesibilitate

Haiti confruntat cu un vid de securitate


La Port-au-Prince după cutremur
La Port-au-Prince după cutremur

“Tristul adevăr e că țara nu e guvernată” – spune Dan Erikson, de la Institutul pentru Dialog Inter-American.

Haitienii continua sa sufere dupa devastatorul cutremur de marti. Cum reactioneaza autoritatile ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Palatul prezidential a fost serios avariat. La fel si citeva ministere, precum si sediul misiunii ONU de mentinere a pacii. Statul Haiti este confruntat cu un vid de securitate. Natiunea de la Caraibe, o tara cu noua milioane de locuitori a fost in istoria sa recenta, scena a numeroase coflicte, tulburari sociale, dictaturi si catastrofe naturale. Este cea mai saraca tara din emisfera occidentala. Oamenii incearca acum sa gaseasca adapost si sa ia legatura cu cei dragi.

Haiti sub șocul cutremurului de pămînt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00


Persoane fara adapost sint adunate in diferite zone ale capitalei, cea mai mare tabara improvizata de refugiati find chiar vis-à-vis de palatul prezidential. Intrebarea generalizata este de unde va veni ajutorul. Raspunsul autoritatilor haitine se lasa insa asteptat, parind depasite de situatie. „Tristul adevar e ca tara nu e guvernata” – a declarat Dan Erikson, de la Institutul pentru Dialog Inter-American. El continua, „Acest vid cuplat cu raspunsul robust al administratiei Obama creaza o situatie in care Statele Unite sint de facto sursa de decizie in Haiti.

Chiar si presedintele Rene Preval si-a pierdut casa. El a declarat, „Palatul meu s-a prabusit. Nu pot locui acolo, nu pot locui in propria mea casa”. Forta ONU de mentinere a pacii pe care se poate conta in astfel de imprejurari, isi cauta acum proprii morti printre darumaturi. Natiunile Unite sustin ca 36 de persoane din stafful ONU si-au pierdut viata. Multi altii sint inca dati disparuti. Pe fondul acesta incert, au fost consemnate jafuri, ceea ce s-a mai intimplat in Haiti pe durata unor crize precedente. O alta amenintare care s-ar putea profila este legata de sanatatea publica. Pot izbucni epidemii – si populatia asteapta de la autoritati sa reactioneze.

Comentind situatia politica din Haiti, secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca autoritatile care au existat inainte de cutremur nu mai sint acum capabile sa controleze situatia. Raspunsul Statelor Unite este pe de alta parte extrem de rapid. Presedintele Obama este foarte activ in coordonarea actiunilor, in timp ce secretarul de stat si-a intrerupt turneul diplomatic in Asia pentru a ghida raspunsul departamentului pe care-l conduce.

Washingtonul doreste sa evite insa impresia ca Statele Unite preiau controlul in Haiti – aceasta fiind o tara care a mai avut parte de interventii americane, nu intotdeauna cu efect benefic. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a spus ca America reactioneaza la solicitari din partea guvernului haitian.
XS
SM
MD
LG