Linkuri accesibilitate

„Internetul ca spaţiul al libertăţii de alegere”


Natalia Morari
Natalia Morari

Ziarista Natalia Morari printre invitaţii Secretarului de stat american Hillary Clinton cu ocazia prezentării unui raport privind internetul şi valorile democraţiei în lume

Natalia Morari: Pe data de 21 ianuarie doamna Clinton va prezenta un raport despre libertate si Internet in lumea intreaga. Si anume la evenimentul acesta care este organizat special de ea sint invitate intre sase si zece persoane din toata lumea. Oameni tineri care cumva sint asociati cu tehnologii noi si promovarea valorilor democratiei in lume. Si dupa cum eu am inteles, ei considera ca eu sint una din aceste sase sau zece persoane. Pina acum e confirmat ca vor participa sase oameni din diferita tari. Deocamdata nu pot sa spun care este lista si cine sint oamenii acestia. Dar dupa cum am inteles, va fi cineva din China, va fi cineva din Columbia. Consilierii ei se ocupa acum de un film documentar despre noi. Si ieri au avut loc deja niste filmari. Am avut un interviu scurt. Am vorbit despre ceea ce s-a intimplat in Moldova anul trecut si ce inseamna acum pentru noi tehnologiile internet si valori democratice. Ne ajuta asta cumva in promovarea democratiei, in schimbarile despre care noi vorbeam si le asteptam sau nu ne ajuta.

Vasile Botnaru: Daca vei avea ocazia sa ii spui ce inseamna pentru dumneata si pentru oamenii din generaria dumitale din Republica Moldova Internetul, in citeva fraze, ce ai spune?

Natalia Morari
: Personal pentru mine asta este cel mai liber spatiu care exista pina acum. Stiti ca eu sint jurnalista si am scris mult si pentru o revista din Moscova, acum scriu pentru Europa libera. Dar totusi cea mai libera platforma in lume din cite exista o ofera Internetul. E vorba de diferite bloguri, retele sociale s.a.m.d. Totusi asta este platforma unde exista cea mai importanta valoare pentru mine, asta este libertatea.

Vasile Botnaru: Dar libertatea este cu doua taisuri. Unii spun ca Internetul totodata este o sursa de dezinformare. Asta-i plata pe care trebuie sa o suportam pentru libertate.

Natalia Morari
: Asa spun acei care vor sa controleze orice. Eu cred ca nu trebuie sa consideram ca oamenii sint atit de needucati si fara discernamintul necesar pentru a face alegerea. Eu cred ca trebuie sa oferim oamenilor libertatea de a alege. Fiecare trebuie sa aiba libertatea de a alege. Si Internetul este spatiul unde noi avem posibilitatea de a alege. Cineva alege un portal de porno, dar cineva alege un portal de librarii, de stiri sau altceva. Fiecare om trebuie sa faca alegerea asta el insusi, dar nu cineva sa ii spuna ce ar trebui sa aleaga. Oricum eu cred ca cel mai important este ca Moldova inca o data va fi discutata acolo la Washington. Asta-i foarte important pentru noi. Cu cit mai mult noi vom fi discutati si numele noastru va aparea in discutii internationale, cu atit mai bine este pentru noi.
XS
SM
MD
LG