Linkuri accesibilitate

Sperăm că în Ucraina va fi mai bine de trăit...


Ucrainienii din Transnistria speră în ajutorul Kievului la soluționarea conflictului din regiune.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova ar exista peste 70 de mii de cetăţeni ucraineni cu drept de vot, stabiliţi aici cu traiul permanent, mai mulţi chiar decât în Federaţia Rusă. Cu toate acestea, ei au putut vota ieri la numai 2 secţii deschise una la Chişinău şi alta la Bălţi. În Transnistria, unde locuieşte marea majoritate a cetăţenilor ucraineni din Moldova nu au fost deschise secţii de vot.

Diana Răileanu: Mulţi dintre cei care au venit ieri la ambasadă să voteze au fost anume transnistreni cu cetăţenie ucraineană, veniţi la Chişinău în mod organizat cu câteva autocare. Dar, în general, a fost multă lume, rândurile au fost foarte mari şi e foarte probabil ca mulţi dintre ei să nu fi reuşit să voteze. Eu am fost curioasă să aflu însă ce schimbări aşteaptă ei de la alegerile prezidenţiale din Ucraina. Să le ascultăm opiniile.

„Venim tocmai de la Tiraspol. O sută de km până aici, o sută înapoi, în total 200, unde mai poţi găsi alegători care ar sacrifica atâtea pentru a-şi îndeplini datoria faţă de patrie? Cred că numai transnistrenii ucraineni sunt atât de patrioţi şi cu adevărat iubesc Ucraina, şi dau dovadă de iniţiativă civică sperând să ajute Ucrainei în alegerea unui preşedinte şi stabilirea unui vector politic clar.

Aşteptări? Sperăm că în Ucraina va fi mai bine de trăit, că guvernanţii se vor gândi şi la pensionari, poate vor fi majorate pensiile şi astfel vom fi cu toţii mai fericiţi.

Suntem ucraineni din Transnistria sperăm şi credem că doar cu ajutorul Ucrainei conflictul transnistrean va fi soluţionat pozitiv. Vrem doar să fim lăsaţi în pace, să nu ni se pună beţe în roate. Fiecare cetăţean, alegând pe unul din cei optsprezece candidaţi la funcţia de preşedinte, se gândeşte doar la felul în care acest lider îl va ajuta. Sper că în al doilea tur va trece acel candidat care va ajuta nu doar cetăţenii care se află în Ucraina, dar şi pe cei din afara ei.

Ca cetăţeni ai Ucrainei ne dorim o viaţă mai bună, în ultimul timp ne vine foarte greu. Cred că am suferit destule în toţi aceşti 20 de ani. Dacă ne întrebaţi pe fiecare dintre noi vă vom spune că vrem să fie pace, iar oamenii să aibă de lucru şi salarii la timp. Toţi copiii noştri au plecat peste hotare, nu credeam că aşa ceva se poate întâmpla în Ucraina.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG