Linkuri accesibilitate

Prezidenţialele ucrainene vor fi decise într-un al doilea tur de scrutin


Iulia Timoşenco şi Victor Ianucovici

Actualul premier Iulia Timoşenco, plasată pe locul doi după pro-rusul Victor Ianucovici, promite să refacă tabăra pro-europeană

În Ucraina, rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale de duminică sugerează că va fi nevoie de al doilea tur de scrutin, în care se vor confrunta la 7 februarie primii doi clasaţi: fostul premier Victor Ianucovici şi premierul în exerciţiu Iulia Timoşenco. După numărarea a trei sferturi din buletinele de vot, Ianucovici obţinuse cam 36% din voturi, iar Timoşenco – 25%. Ambii candidaţi s-ar arătat convinşi, în apariţiile publice, că vor câştiga turul al doilea.

„Cetăţenii noştri au votat pentru schimbare”, a spus Ianucovici, care a declarat printre altele că s-a terminat epoca portocalie, o aluzie la cele numai cinci procente obţinute de preşedintele în exerciţiu, Victor Iuşcenco.

Iulia Timoşenco a apreciat drept nule şansele lui Ianucovici de a câştiga al doilea tur, spunînd că el, Ianucovici, reprezintă „cercuri criminale”. Timoşenco a făcut un apel la alegătorii care au votat în primul tur alţi candidaţi, promiţînd că va reface tabăra pro-europeană, divizată după aşa-numita revoluţia portocalie din 2004. „Forţele democratice vor fi unite”, a promis Timoşenco, despre care agenţia AP scrie că ar putea reface handicapul care o desparte de Ianucovici, până la turul al doilea.

AP îl citează pe Victor Nebojenko, analist din Kiev, cu aprecierea că baza electorală pro-rusă a lui Ianucovici „este epuizată”, nu va mai creşte înaintea turului doi, în vreme ce Timoşenco poate aduna voturi acordate la primul tur altor candidaţi.

Mai multe agenţii de presă scriu că oricare din cei doi va câştiga turul al doilea, Rusia poate fi liniştită. Pe viitor – scrie AP – aderarea Ucrainei la NATO va ieşi din discuţie. De la Kiev nu se vor mai auzi aşa des acuzaţii la adresa Kremlinului, iar relaţiile Ucrainei cu Georgia se vor răci”.

AP spune că poziţia pro-rusă a lui Ianucovici este binecunoscută, dar adaugă că şi Iulia Timoşenco, pe vremuri un critic acerb al ruşilor, a căzut la pace cu Moscova în ultima vreme, mai ales în domeniile energiei şi securităţii. Ambii candidaţi, scrie AP, ştiu că nu pot supravieţui politic fără Rusia, după cum nici Ucraina nu poate supravieţui fără relaţii bune cu Moscova.

Corespondentul EL la Kiev Gregory Feifer crede că al doilea tur de scrutin, de la 7 februarie, va fi mult mai dur decât primul, şi va fi marcat de acuzaţii de fraudă.

Primul tur, la care au participat cam 70% din alegători, a fost lăudat de observatorii OSCE, care au spus că a fost „de înaltă calitate” şi „promiţător pentru viitorul democraţiei în Ucraina”.
XS
SM
MD
LG