Audierea, în Parlamentul european, a candidatului bulgar pentru postul de eurocomisar responsabil cu ajutorul umanitar, Rumeana Jeleva, a fost prezentată în mediile sofiote drept o meritată linșare publică. Deputați din grupurile liberale, socialdemocrate și ecologiste au întrebat dece Jeleva nu a recunoscut conflictul de interese din cei doi ani în care a fost membră a parlamentului. Pînă aprilie 2009 ea a rămas proprietară a companiei de consultanță „Global consult”. Alte acuzații privesc legăturile soțului său cu gruparea economică TIM – asemănătoare „Sheriful”-ui transnistrean, faptul că într-un singur an a reușit să economisească 73 000 de euro dintr-un salariu de 1 500 și că a cumpărat o vilă de lux la prețul simbolic de 1 000 de euro.
Jeleva a acuzat opoziția bulgară și personal eurodeputata din partidul țarist, Antonia Părvanova că a încercat să o compromită printr-o scrisoare adresată lui Jose Manuel Barroso și apărută în „Financial Times”.
Cu privire la pregătirea profesională a candidatei pentru domeniul de care va răspunde – ajutorul umanitar -, mediile sofiote și cele europene au constatat că la întrebările concrete Jeleva a dat răspunsuri evazive și generale. Ea nu a prezentat idei concrete despre situația umanitară în Afganistanul, Kongo, Sudanul și Fășia Gaza și – se pare – nu a știut unde se află unele zone de conflict. Surse de la Comisia consideră că din toți cei 10 candidați chestionați riscul respingerii este cel mai mare în cazul Jeleva.
Problemele cu viitorul eurocomisar al Bulgariei au apărut imediat după instalarea la putere a partidului centrist GHERB. Primul ministru Borisov a declarat că în ciudă aprecierilor pozitive, inclusiv din partea lui Barroso, Meglena Kuneva nu poate rămăne membra a Comisiei întrucăt candidatura sa a fost lansata de alte partide. Dacă va fi respinsă, Jeleva va putea fi înlocuită de actualul ministru al apărării Nicolai Mladenov sau de ex-premierul Filip Dimitrov.