Linkuri accesibilitate

16.01.2000 - După vizita președintelui UE la București


Romano Prodi la Moscova cu președintele Putin
Romano Prodi la Moscova cu președintele Putin

Interlocutorii europeni nu au fost mai critici sau sceptici decât în declaraţiile oficiale, susține consilierul de politică externă al premierului Mugur Isărescu.


16 ianuarie 2000

„Faţă în faţă”.

După vizita președintelui Uniunii Europene la București.

O emisiunea de : Nestor Rateş.

Invitaţii emisiunii: Victor Chiujdea, consilierul de politică externă al primului ministru, Mugur Isărescu şi Bogdan Chireac, redactor şef adjunct şi comentatorul de politică externă al ziarului Adevărul.

O discuție despre vizita la Bucureşti a preşedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi şi a comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen.

In cadrul discuţiilor, susţine Victor Chiujdea, interlocutorii europeni nu au fost mai critici sau sceptici decât în declaraţiile oficiale iar premierul român le-a prezentat reformele instituţionale sau macro-economice pe care le va face, pentru a mări şansele de integrare ale Romîniei.

Bogdan Chireac este mult mai sceptic, argumentând că România nu are în acest moment capacitatea de a îndeplini decât un număr mic de angajamente. „Nu trebuie să facem butaforie pentru Uniunea europeană” – argumentează Bogdan Chireac. Mai mult, ziaristul de la Bucureşti este convins că Uniunea europeană este sincer interesată în România, motiv pentru care admiterea este aproape sigură, chiar dacă vor trece 5, 10 sau 15 ani.

Noul ministru de externe Petre Roman, declară Victor Chiujdea, este de părere că aderarea României la Uniunea europeană ar putea avea loc cu începere din 2007.

Mai mult, consilierul premierului, contestă teza că strategia economică pe termen mediul, prezentată de guvern, ar fi fost „dictată” de instituţiile internaţionale. El reaminteşte că toate ţările asociate au prezentat astfel de strategii, cu ajutorul FMI şi Băncii Mondiale, pentru a asigura Uniunea europeană că reformele continuă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG