Linkuri accesibilitate

Kiev: prima confruntate între twitter şi televiziune


Angajarea în proiectul "Alegeri Ucraina" a "cetăţenilor - jurnalişti"

Alegerile prezidentiale din Ucraina, de duminica trecuta, pot fi considerate si prima „confruntare” directa intre mediile traditionale ( televiziune, radio, etc) si noile medii sau mai bine zis, noile platforme media : blog-uri, twitter.

La initiativa filialei ucrainiene a organizatiei INTERNEWS – relateaza de la Kiev corespondenta Europei libere Irina Tuz – mii de ucrainieni au fost invitati sa devina pentru o zi jurnalisti si sa relateze, prin Twitter, despre evolutia votului din 17 ianuarie si a numaratorii voturilor. Avocatii acestei initiative sustin ca a fost un exercitiu, de succes, in asigurarea transparentei procesului electoral. Altii, mai sceptici, cred ca Ucraina mai are mult pana sa fie suficient de sofisticata, ca astfel de initiative sa fie realmente utile si cetateanului de rand.

Alexi Brituk, de 37 de ani, posta pe Twitter, de exemplu: „Am numarat 76 la suta din voturi; 66,6 Ianukovic, 16 Tihipko, 7 Iulia”. Brituk, impreuna cu alti peste 100 de cetateni-jurnalisti, a fost activ in proiectul „Alegeri Ucraina”, in opinia lui o incercare reusita de a informa, in timp real.

„...daca inteleg bine filozofia Twitter, participantii sunt incurajati sa povesteaca in timp real ce vad, un exercitiu de tranparenta", este de parere Alexi Brituk.

Mai mult, in opinia lui, noile platforme media, cistiga teren in fata celor traditionale, chiar si a paginilor traditionale de Internet prin faptul sa sunt folosite, din ce in ce mai mult, si de politicienii aflati in cursa electorala.

Vitalz Morozov conduce filiala ucraineana a organizatiei Internews si este de parere ca prin aceasta initiativa, de utilizare a Twitter+ului, fiecare etapa a alegerilor a fost mai transparenta.

„Peste 100 de mii de mesaje au fost inregistrate pe pagina specializata Alegeri Ucraina de pe Twitter”, precizeaza Morozov, mesaje care cu siguranta au ajuns la mult mai multa lume, pentru ca au fost preluate pe bloguri, pe pagini internet si in articole.

Natalia Ligaceva, redactor sef al revistei „Telekirtika”, dedicata pietei media din Ucraina, este insa mai sceptica. Crede ca Twitter-ul a putut fi folositor unei minoritati de profesionisti si tineri impatimati ai noilor medii. Pentru ucraineanul de rand insa, nu a insemnat nimic.

„Televiziunea ramane vioara intaia in orchestra propagandistica”, spune Ligaceva care aduce ca argument, succesul inregistrat de Sergei Tihipko, situat pe locul trei. Fara un aparat de partid puternic, el a stiut sa foloseasca mediile traditionale, foarte bine: televiziunea, afise de strada, ziare.

In alte tari, cum sunt Statele Unite, internetul si twitter- ul au jucat un rol important, in Ucraina insa, politicienii le folosesc, daca le folosesc, numai pentru propaganda negativa. O sa dureze pana devin mijloace civilizate de prezentare a unui program, este de parere Natalia Ligaceva, redactor sef la „Telekritika”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG