Linkuri accesibilitate

Algerile ucrainene comentate în "România liberă"


"Ziua" preia declaraţiile lui Vlad Filat şi Mihai Ghimpu privind intenţia de a schimba denumirea limbii oficiale din Moldova

Stiri scurte informeaza cu promptitudine in presa de la Bucuresti asupra unor declaratii interesante facute la Chisinau. Cea a procurorului general al Moldovei Valeriu Zubco, este prezentata in Evenimentul zilei si aduce in discutie o eventuala audiere a fostului presedinte Vladimir Voronin si a fiului acestuia, Oleg Voronin. Fostul ministru de interne moldovean Gheorghe Papuc este citat de asemenea cu afirmatia ca Voronin ar fi coordonat actiunile din 7 aprilie anul trecut ale politiei.

Ziua preia remarca premierului Vlad Filat, facuta intr-o emisiune a postului ProTV Chisinau, referitor la schimbarea in Constitutie a denumirii limbii oficiale a Moldovei. Cotidianul online dela Bucuresti aminteste ca si presedintele interimar Mihai Ghimpu a vorbit nu demult despre acelasi lucru, cu argumentul ca ‘Noi vorbim limba romana”.

Romania libera se ocupa in editia electronica de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina si o face citand mai multi analisti politici din regiune. Surpriza scorului consistent al celui de-al treilea clasat, Serghei Tighipko provoaca analistii la evaluari privind sansele lui Viktor Ianukovici si respectiv Iulia Timosenko, cei care se vor infrunta in turul al doilea. Politologul Vladimir Fesenko, de pilda, este prezent in grupaj cu opinia ca rezultatul lui Tighipko da semnalul unui nucleu electoral interesat de reforma in societatea ucraineana.

Un interviu cu fostul director al serviciului ucrainean al Europei Libere, Roman Kupcinsky, este publicat de saptamanalul 22, de asemenea pe tema alegerilor din Ucraina. Kupcinsky se asteapta la un nou interval de instabilitate politica, pe fondul unui interes mult diminuat al Uniunii Europene fata de Kiev si de posibila lui apropiere. In opinia sa, Rusia o sustine vag pe Timosenko, dar nu a mai intervenit activ in procesul electoral, asa cum a facut-o in 2004. Investitia discreta in Timosenko s-ar fi observat in revizuirea contractului privitor la livrarile de gaze naturale si prin atacurile lansate la adresa presedintelui in exercitiu Viktor Iuscenko.
XS
SM
MD
LG