Linkuri accesibilitate

R. Moldova pe agenda convorbirilor dintre Traian Băsescu şi Herman van Rompuy


Herman van Rompuy şi Traian Băsescu la Cotroceni

Preşedintele român cere ca Moldova să fie încadrată, din punct de vedere al perspectivei de aderare, în grupul ţărilor din Balcanii de Vest

Presedintele roman isi pregateste vizita la Chisinau, programata pentru saptamina viitoare, de aceea s-a si grabit sa promulge Acordul privind micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, iar discutiile purtate cu primul presedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy s-au concentrat tot asupra Basarabiei. Traian Basescu si-a facut un scop politic din gasirea culoarelor internationale care sa aduca Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeana.

De aceea intilnirea cu presedintele european a fost pentru seful statului roman un nou prilej de a-i explica inaltului oficial de la Bruxelles ca “pentru Romania este un obiectiv politic major ca Republica Moldova sa fie incadrata, din punct de vedere al perspectivei de aderare, in grupul tarilor din Balcanii de Vest”.

Statele din Balcanii de Vest provin din fosta Iugoslavie si au devenit dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana urmatoarea tinta de extindere europeana, fara sa existe insa un calendar clar al Bruxelles-ului in aceasta directie. Cu toate acestea fonduri importante pentru dezvoltare au fost alocate in anii trecuti pentru aceste tari, iar din punct de vedere politic, in cazul in care se va pune din nou problema extinderii, usile Uniunii Europene se vor deschide mai intii spre Balcanii de Vest.

Presedintele Basescu a vorbit des despre aceasta posibilitate, dar deocamdata Romania nu si-a dovedit in niciun fel influenta la nivelul Uniunii Europene, nici chiar in aprilie anul trecut cind Republica Moldova ar fi avut nevoie mai mult de sprijinul si influenta occidentului. Pina acum bunele intentii ale presedintelui Traian Basescu fata de Republica Moldova nu au fost materializate intr-o strategie clara, prin care Romania sa stringa alaturi de ea un grup de state europene care mai apoi sa sprijine apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, inclusiv prin accesul la fonduri.

Oricum la intilnirea cu presedintele Consiliului European, Traian Basescu a insistat ca Republica Moldova are nevoie acum de semnale pozitive, traduse atit prin sprijin financiar, cit si politic. Intre timp, pina la vizita presedintelui roman la Chisinau, guvernul roman cauta sa vada de unde sa ia banii, circa 25 de milioane de euro, promisi Republicii Moldova, ca ajutor in vremuri de criza.
XS
SM
MD
LG