Linkuri accesibilitate

Belles lettres pe Bâc şi pe Bega


Istoria unei colaborări între tineri scriitori moldoveni şi bănăţeni

Istoria colaborarii dintre tinerii scriitori din Republica Moldova si Timisoara a inceput acum doi ani, cind doua june poete din Banat au venit la Chisinau pentru a scrie texte despre realitatea imediata din Republica Moldova. Moni Stanila si Ana Maria Puscasu au stat atunci o saptamina la Chisinau, vreme in care au abordat pentru prima data in creatia lor tema moldoveneasca. Atunci au scris citeva poezii despre locurile prin care au fost si despre oamenii pe care i-au cunoscut, asumindu-si intrebarile si problemele acestora. Unele dintre poeziile pe care le-a compus in acea perioda, Moni Stanila le-a inclus in cartea ei de debut, intitulata Postoi parovoz, confesiunile dogmatistei.

In luna noiembrie a anului trecut, Moni Stanila, impreuna cu inca trei scriitori banateni: Alex Potcoava, Dafina David, Bogdan Cazacu, au revenit la Chisinau, cu texte noi. Poeziile si povestirile lor au fost citite si discutate la Biblioteca Municipala Bogdan Petriceicu Hasdeu din Chisinau. Intr-o alta zi, la initiative poetei Mona Stanila, tinerii scriitori si colegii lor chisinauieni au luat parte la un atelier de scriere creatoare compunind texte ad-hoc plecind de la cele mai cunoscute personaje din dreapta si din stinga Prutului. Atelierul s-a desfasurat pe malul unui lac din inima Chisinaului, pitoresc, dar salbaticit, care ar fi putut fi una dintre cele mai frunoase zone verzi ale capitalei Republicii Moldova, daca ar fi fost descoperit nu doar de scriitori. Cam la o saptamina dupa aceea, o mina de tineri scriitori moldoveni au mers la Timisoara unde si-au citit textele lor la o sedinta a cenaclului Pavel Dan si au mai participat la un atelier literar consacrat personajelor literare sau istorice, scriindu-si textele chiar sub ochii publicului.

Ulterior, artistul contemporan Ghenadie Popescu care a stat tot timpul cu camera pe poeti a facut un film documentar, cu bataie artistica. Filmul a avut un mare ecou atit la Chisinau, cit si la Timisoara. In cel mai scurt timp, urmeaza sa mai fie publicata si o carte obiect in care vor fi adunate textele tinerilor poeti din Chisinau si din Timisoara.

In acest an, poetii banateni vor reveni la Chisinau, iar cei din Republica Moldova vor merge la Timisoara pentru a citi si a scrie texte noi.
XS
SM
MD
LG