Linkuri accesibilitate

Interviu cu părinţii ziaristei Anastasia Baburova


Anastasia Baburova şi Stanislav Markelov asasinaţi la Moscova la 19 ianuarie 2009

„Eu nu cred ca 6 ani şi jumatate de închisoare înseamnă pedepse aspre! ”

Exact acum un an, jurnalista Anastasia Baburova, de la „Novaya Gazeta” a fost impuscata mortal in centrul Moscovei, impreuna cu avocatul Stanislav Markelov. Serviciul rusesc al postului nostru de radio a stat de vorba cu parintii tinerei jurnaliste, care trăiesc la Sevastopol, despre circumstantele în care a fost ucisă fiica lor si despre actuala situatie a cazului. Corespondenta semnata de Valery Balayan este rezumata de Oana Serafim.

Parintii Anatasiei nu ştiau prea multe despre munca fetei lor. Stiau ca munceste la Moscova si erau mindri cind ii citeau articolele din Izvestia. Abia după moartea fiicei, Larisa si Eduard Baburov au inceput sa caute prin internet despre subiectele de investigatie pe care le realize Anastasia. Si, tot cautind sa afle singuri ce s-a intimplat şi cine sunt cei despre care scria fiica lor, parintii au descoperit o... alta lume.

Eduard Baburov: „Inainte ca fiica noastra sa fie ucisă n-am avut idee despre ce se intimpla în Rusia. Numai apoi am inceput să citim şi am fost oripilaţi să aflăm cît de dezvoltat este fascismul in zilele noastre. Ni se pare ca situația a ieşit de sub control şi că autorităţile nu mai pot face nimic. Aceasta ideologie nazista, fascistă s-a dezvoltat de la baza societăţii si a ajuns în cele mai inalte sfere”, spune tatal fetei. Iar mama adauga: „E surprinzător că nici guvernul din Rusia şi nici preşedintele nu îşi dau seama de adevarata situație. Nici politia. Ei au văzut pericolul şi stiu care este pericolul. Nastya, fata noastra, ne-a scris o scrisoare de ramas bun pe 13 ianuarie 2009. Am citit-o abia pe 15 ianuarie. Nu stiam nimic atunci şi am fost inspăimîntată. M-am întrebat ce poate să însemne ?! Işi ia fiica noastră ramas bun de la noi ?! Apoi am primit o alta scrisoare în care părea ruşinată că a scris-o pe prima. Asta e, acum pot să înţeleg ca a fost ameninţată şi cred că a fost serios ameninţată. Apoi a mai trecut o zi si nu s-a mai ingtimplat nimic. Nu am inteles nimic din aceste doua scrisori, şi eram nedumerită, iar apoi, pe 19 ianuarie a fost ucisa…”

Parintii Anastasiei Baburova au declarat corespondentului Europei Libere şi ca abia acum, privind lucrurile retroactive, înţeleg mai bine situaţia în care s-a aflat fiica lor. Acum inteleg de ce îşi schimba numerele de telefon, de ce reuşeau atit de greu să intre in contact cu ea. In opinia lor, fata a fost ameninţată si supusă unor presiuni uriaşe. Corespondentul nostru i-a intrebat pe parintii jurnalistei daca ştiu cine ar putea fi in spatele acestei crime?

„Noi trăim într-o altă ţară şi e greu pentru noi să acuzăm guvernul Rusiei. Dar acolo sunt multi fascişti, o gramada… 141 de grupări fasciste si jumatate de milion de fascişti. Daca fostul deputat din Duma, Nikolai Kuryanovici conduce universitatea din Irkuţk, atunci mai mult ca sigur ca intreaga universitate este plina de adepti ai Uniunii Slavice. Si daca mergi pe site-ul acestei organizatii, o să găseşti svastica. Daca mergi pe site-ul Imaginea Rusiei, o sa gasesti acolo o cruce stilizata. Poate ca Rusia are nevoie sa isi intăreasca autoritatea, dar nu omorind oameni. Este atit de infricoşător! Uitati cazul lui Sasha Ryukin, cum putea cineva să îl ucidă ?! Venea acasa de la un miting de protest după ce le dăduse de mîncare unor boschetari. Le gatise mincare vegetariana chiar el. Si, venind spre casa, 7 oameni cu cuţite i-au ieşit în faţă şi l-au batut pînă a murit. 7 oameni inarmaţi împotriva unui biet student fără apărare. S-a scris că li s-au dat pedepse aspre celor vinovati. Eu nu cred ca 6 ani şi jumatate de închisoare înseamna pedepse aspre! Poate ca daca nu era moartea lui Merkelov nu i-ar fi condamnat nici macar atît… Intelegem ca e greu de facut o investigatie corecta in aceste cazuri. Inţelegem ca sunt multe piedici. Dar Rusia trebuie să limpezească apele daca vrea sa ii trateze pe criminali aşa cum merita…”

Corespondentul de la serviciul rusesc al Europei Libere i-a intrebat pe părintii fetei, daca vor merge la tribunal , să dea cu ochii de cei despre care se crede ca le-au împuşcat fiica, cind vor fi adusi in justitie.

„Stiţi, va fi tare greu. Dar probabil că vom merge. De fapt, va trebui să mergem ca sa citim documentele, pentru ca pina acum anchetatorii nu ne-au aratat nici un document, nici chiar după ce i-au prins pe presupuşii criminali. Dupa ce i-au prins, ne-au invitat să mergem, dar pină acum nu ne-am dus…”, spune mama jurnalistei Anastasia Baburova, intr-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostrum de radio, la un an de la moartea fiice, impuşcata la Moscova impreuna cu avocatul si aparatorul pentru drepturile omului Stanislav Markelov.
XS
SM
MD
LG