Linkuri accesibilitate

Barack Obama - un an de la începerea mandatului prezidenţial


Preşedintele Barack Obama şi vice-preşedintele Joe Biden
Preşedintele Barack Obama şi vice-preşedintele Joe Biden

Reducerea tensiunilor în relaţiile internaţionale şi ameliorarea imaginii Statelor Unite în lume

Se împlineşte un an de la inaugurarea lui Barack Obama ca preşedinte al Statelor Unite. În primul an al mandatului, Obama a fost lăudat pentru detensionarea dialogului internaţional în mai multe chestiuni şi pentru încercarea de a convinge ţări ca Iranul, Rusia sau China să se poarte mai frumos. Toată lumea este de acord că stilul lui Obama este mult diferit de al predecesorului său, George W. Bush. Întrebarea la care a căutat răspuns corespondentul EL Brian Whitmore a fost dacă acest stil nou va aduce şi noi rezultate.

Brian Whitmore notează că mulţi analişti consideră primul an de preşedinţie al lui Obama drept anul unui ton nou în relaţiile internaţionale. Noul preşedinte, spun ei, a reuşit să reducă temperatura politică în lume şi să îmbunătăţească mult imaginea Statelor Unite în lume.

Edward Lucas, redactor al revistei britanice „Economist”, crede că gesturile de bunăvoinţă şi chiar modestia au adus lui Obama şi Statelor Unite câştiguri importante. „Aceasta nu mai este administraţia abuzurilor din închisoarea Abu Ghraib, nici administraţia centrului Guantanamo”, constată Lucas, adăugînd că de când cu Barack Obama, americanii şi-au recăpătat cel puţin parţial autoritatea morală în lume.

James Goldgaier, autorul unei cărţi despre istoria Statelor Unite în ultimele două decenii, spune că felul cum se implică preşedintele Obama în afacerile internaţionale este aproape opusul strategiei predecesorului său, Bush. Obama, ne-a spus Goldgaier, a renunţat la dependenţa excesivă de forţa militară în relaţiile internaţionale. În loc să oblige o ţară sau alta să facă ce doresc americanii, Obama preferă să ceară ajutorul diferitelor state pentru a atinge interesele americane. „Dar nu este încă sigur că strategia lui Obama va funcţiona într-adevăr, avertizează Goldgaier.

Unii observatori îi reproşează lui Obama tocmai „blândeţea” excesivă în relaţiile cu unele regimuri dure, cum sunt cele din China sau Iran. „Nu ajunge să fii drăguţ – spune Edward Lucas, de la „Economist”, care crede că este timpul ca noua strategie americană în relaţiile cu Iranul sau China să aducă şi rezultatele concrete, poate după ce Obama va arăta acelor ţări şi faţa mai puţin politicoasă.

Preşedintele Obama a fost criticat de unii activişti pentru drepturile omului pentru că nu ar fi exprimat destulă solidaritate cu protestatarii din Iran, vara trecută, şi pentru că, într-un gest de politeţe faţă de China, nu s-a întâlnit cu liderul exilat al Tibetului, Dalai Lama înaintea vizitei sale la Beijing, în noiembrie.
Analiştii văd în aceste gesturi o încercare de a câştiga o minimă încredere la Teheran sau la Beijing, dar unii se întreabă: la cel bun? Nikolas Gvosdev, profesor de studii de securitate la Colegiul Naval din Rhode Island, crede că în cazul Iranului, cel puţin, bunăvoinţa lui Obama a dat deja roade. Anume: regimul de la Teheran nu a putut da vina pe America pentru ceea ce se întâmpla la el acasă, aşa cum a făcut-o de multe ori în trecut.

Gvosdev crede că schimbarea la faţă a Americii în lume, pe care a început-o Barack Obama, va da roade abia peste câţiva ani. „Am putea asista la o reîntinerire a rolului de fruntaş al Americii în ochii comunităţii internaţionale”, anticipează Gvosdev, adăugînd: „Obama încă nu are ce succese să arate, dar asta nu înseamnă că ele nu există. Există, dar deocamdată sunt în faza germinării”.

În favoarea lui Obama vorbesc şi cifrele, mai exact sondajele de opinie. Ele sugerează că în multe ţări ale lumii, imaginea Statelor Unite s-a îmbunătăţit considerabil în ultimul an. În Franţa au o opinie bună despre America acum 75% din cetăţeni. În vremea lui Bush, procentul era de numai 42%. În Germania, creşterea simpatiei pentru America, după inaugurarea lui Obama, a fost de 33%. Iar în şi mai multe ţări, sondajele de opinie arată că majoritatea oamenilor cred că Obama „va face lucruri bune” pe scena internaţională.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG