Linkuri accesibilitate

Reforma impozitelor pe imobile


De la valoarea de inventariere la valoarea de piaţă

Agentii economici vor plati anul acesta un impozit pe imobil diferit, care va reflecta valoarea de piata a cladirilor si terenurilor avute în proprietate. Impozitul standard a fost abolit pentru persoanele fizice care au locuinte la orase înca din 2007, iar anul acesta a venit randul firmelor. La început de an, autoritatile abia revizuiesc, caz cu caz, situatia fiecarui agent în parte, iar impozitul va creste sau va scadea mai ales în functie de amplasarea si destinatia imobilelor.

Ca sa aflu cum va influenta aceasta reforma a impozitelor piata imobiliara, am discutat cu Valeriu Opinca, directorul agentiei imobiliare Triada.

Valeriu Opinca : „Este vorba despre aducerea la normalitate a metodei de impozitare a bunului imobil. Daca sa luam acelasi obiect comercial care costa 300 de mii si el este impozitat cu 0,1 la suta, adica 300 de lei pe an. E o valoare care nu e mortala pentru un bun comercial.

Paul Hodorogea: Pana acum acelasi agent economic cat platea?

Valeriu Opinca: „Platea mai putin. Mai este de muncit in directia aceasta, dar pasii facuti eu ii apreciez pozitiv.”

Ala Sandu, sefa directiei evaluare de la Intreprinderea de stat „Cadastru” ne explicat cum functioneaza noua modalitate de impozitare dupa ce toate cladirile agentilor economici au fost reevaluate inca din vara anului trecut, cu ajutorul unor echipe de experti din Suedia: „Oficiaul cadastral a colectat din dosarele de inventariere toti factorii necesari pentru reevaluare, parametrii economico-tehnici: suprafata, volumul, dotarile cu retelele ingineresti, starea constructiilor, gradul de finalizare. Toti acest indicatori au fost introdusi in computer, intr-un program special. Si programul, reiesind din toate aceste date, a calculat valoarea.”

Noua reforma, noteaza Ala Sandu, pune in practica principiul echitatii sociale, si vine sa substituie impozitarea pe baza valorii de inventariere care lasa loc pentru egalitarism nejustificat: „Valoarea de inventariere este identica pentru un bun identic si din Chisinau si dintr-un sat nedezvoltat de la nord sau de la sud. Deci valoarea de inventariere reflecta suma cheltuielilor, costul de reconstruire si nu tine cont de valoarea de piata, de amplasament. Evident ca daca traim in orasul Chisinau valoarea de piata este mai mare deci platim si impozit mai mare.”

Natan Garstea, diretorul Agenției de rating și estimare „Estimator-VM”, este si el de parere reforma va fi benefica: „De la aceasta va avea de castigat si bugetul, pentru ca valorile de piata depasesc cu mult valoarea lor normativa care se impozita initial. Trecerea la sistemul de impozitare se face in etape. Initial s-a facut o reevaluare masiva a apartamentelor cu destinatie locativa, a doua etapa, despre care se vorbeste acum – constructiile auxiliare. A treia etapa va fi terenurile agricole. Asta prin 2011, 2012.”

In cea de-a patra etapa, care va fi una finala, vor fi reevaluate spatiile locative si din zonele rurale. Aceasta etapa ar putea fi cea mai dificila intrucit unele locuinte din sate nici macar nu sunt identificate sau inregistrate la oficiul cadastral.

De altfel dupa prima faza a reformei, cand au fost reevaluate, in urma cu trei ani,locuintele din orase, suma impozitelor colectate s-a dublat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG