Linkuri accesibilitate

Incertitudini în rîndul Democraților în SUA


Senatorul Scott Brown din Massachusetts la o conferință de presă
Senatorul Scott Brown din Massachusetts la o conferință de presă

Exact un an de cind Barack Obama a devenit presedinte, ceea ce a fost magic s-a risipit si … incepe greul.

In Statele Unite, Partidul Democrat, de guvernamint se uita in oglinda retrovizoare si vede o amenintare republicana serioasa in acest an cu alegeri pentru Congres. Ce-i de facut - din perspectiva democratilor ? O intrebare pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Democratii au pierdut in Massachusetts, locul de senator care a apartinut timp de decenii lui Edward Kennedy. Si ca o consecinta, nu mai au cele 60 de voturi in Senat, necesare pentru deblocarea procedurilor parlamentare cu care opozitia poate opri importante proiecte de lege.

Nu este inca sigur ca proiectul de lege pentru refomarea sistemului medical - care defineste politica interna a administratiei Obama - e complet compromis. Dar sansele arata mult mai rau decit era cazul luni, inainte de alegerile speciale din Massachusetts. Unii deputati cred ca varianta actuala este pierduta. Altii sint de parere ca partidul ar trebui sa extraga doar acele prevederi, care pot obtine sprijin republican. Dar pina acum, opozitia s-a dovedit disciplinata, respingind aproape in bloc tot ceea ce Obama a propus. De ce si-ar schimba tactica acum, cind urmeaza alegeri? In plus, nu mai e sigur nici ca toti democratii se vor alia cu presedintele in aceasta chestiune, mai ales cei care ar putea pati ca Martha Coakley, in Massachusetts.

In toamna, democratii pot pierde si in New York. In Nebraska, popularitatea senatorului democrat Ben Nelson s-a prabusit. De marti incoace, democratii dau vina unii pe altii. Casa Alba crede ca e vina candidatei. Presedinta Camerei invinuieste conducerea democrata din Senat. Iar senatorii arata catre Martha Coackley.

Problema este ca intre agenda presedintelui Obama si interesele electorate ale unor membri ai partidului său vor aparea acum tensiuni. De aceea consilierul presedintelui, David Axelrod a spus ca ar fi o mare eroare ca planul vizind reformarea sistemului medical sa fie dat uitarii. In fond - spune el - asta au facut democratii in 1994 si atunci au pierdut controlul asupra Congresului. Conducerile ambelor partide se afla acum catre extremitatile spectrului lor politic, fie la stinga, fie la dreapta, in timp ce scrutinul de marti a dovedit din nou ca electoratul care conteaza e la mijloc. Fapt e ca la exact un an de cind Barack Obama a devenit presedinte, ceea ce a fost magic s-a risipit si … incepe greul.
XS
SM
MD
LG