Linkuri accesibilitate

Moldova nu a reuşit în 15 ani să închidă capitolele de monitorizare din partea APCE


Eugen Revenco
Eugen Revenco

Eugen Revenco (APE): Schimbarea Constituţiei presupune consultări cu instituţiile CE

Birute Abraitiene şi Daniil Khoshabo
O delegatie moldovenească este la Washington, săptămâna viitoare este aşteptat la Chisinau preşedintele României, intre timp în Moldova se afla doi reprezentati ai Consiliului Europei : Birute Abraitiene, noul reprezentant special al Secretarului general al Consiliului europei la Chişinău şi Daniil Khoshabo, şef al departamentului de consiliere politică. Poate Consiliul Euripei, singura structură pan-europeană ale cărei priorităţi sunt apărarea drepturilor omului şi domnia legii, sprijini ambiţiile Moldovei de integrare European? Diana Răileanu a stat de vorba cu Eugen Revenco de la Asociatia pentru Politica Externa.

Eugen Revenco: Asemenea reprezentanţi speciali ai Secretarului general al Consiliului Europei nu sunt în toate ţările, sunt doar într-un număr de ţări, care, spre regret, întâlnesc probleme serioase la capitolul reforme democratice şi statul de drept. Nu este o mândrie prezenţa unui asemenea oficiu în ţară. În prezent în mandatul acestui oficial intră inclusiv supravegherea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova în contextul aderării la Consiliul Europei şi implementarea recomandărilor adoptate de către Consiliul de miniştri referitoare la stabilitatea instituţiilor democratice şi implementarea reformelor în Republica Moldova, inclusiv referitor la sistemul electoral şi libertatea presei, etc.

Europa Liberă: Dle Revenco, dar care este diferenţa între prerogativele reprezentantului Secretarului general al Consiliului Europei şi cele ale reprezentanţei Uniunii Europene?

Eugen Revenco: Reprezentanţa diplomatică a UE este ca o ambasadă a Uniunii peste hotare şi este un fapt firesc, în timp ce reprezentantul special al Cecretarului general este un ochi de monitorizare în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova faţă de CoE.

Europa Liberă: Dar o notă proastă din partea CoE poate afecta relaţia cu Uniunea Europană?

Eugen Revenco: Cu siguranţă, atâta timp cât Republica Moldova nu închide capitolul de monitorizare din partea Adunării Parlamentare a CoE a angajamentelor noastre de aderare, şi vă amintesc că am aderat primii din CSI, în anul 1995, anul acesta vom împlini 15 ani de neîndeplinire constantă a angajamentelor noastre, atâta timp nu putem păşi pe o treaptă superioară în relaţia cu Uniunea Europeană.

Europa Liberă: De ce avansăm atât de greu?

Eugen Revenco: Întrebarea este către toţi parlamentarii noştri care fac câte ceva dar nu fac lucrurile până la capăt, întrebarea este pentru guvernele care le-am avut de 15 ani până acum, lor le-a revenit sarcina să implementeze legislaţia pe care nu au implementat-o. Cea mai gravă situaţie a început în anul 2002, când a fost adoptată rezoluţia Parlamentului European referitoare la stabilitatea instituţiilor democratice, care a fost considerată dificitară de când a fost distabilizat sistemul politic în Republica Moldova. Noi vorbim despre stabilitatea instituţiilor democratice şi despre Procuratură şi despre partidele politice, despre educaţie şi despre administrarea locală, toate acestea sunt elemente care sunt prevăzute în cadrul procedurii de monitorizare. Ceea ce este important acum pentru Republica Moldova este să nu piardă ocazia, noi am pierdut ocazia de a face acest lucru în 2009 şi dacă nu ne vom grăbi, vom pierde ocazia de a închide capitolele de monitorizare şi în 2010.

Europa Liberă: Şi în prezent, care sunt paşii pe care ar trebui să-i întreprindă autorităţile de la Chişinău?

Eugen Revenco: Este extrem de important ca înainte de a adopta careva decizii despre modificarea Constituţiei sau adoptarea unei noi Constituţii în climatul şi în condiţiile politice în care suntem, ca autorităţile să consulte cât se poate de atent instituţiile CoE, în special Comisia de la Veneţia, în aşa fel încât să se evite careva aprecieri negative care ar fi mult mai greu de corectat.
XS
SM
MD
LG