Linkuri accesibilitate

Rachete americane Patriot în Polonia


Oraşul polonez Morag
Oraşul polonez Morag

Bateria de rachete sol-aer va fi amplasată la primăvară în apropierea graniţei cu enclava rusă Kaliningrad

Ministrul polonez de externe Bogdan Klich a anuntat ieri ca, in baza acordurilor semnate cu Washingtonul in aceasta iarna, rachetele americane sol-aer de tip Patriot, vor fi amplasate la 60 de km distanta de granita Poloniei cu enclava rusa Kaliningrad, in localitatea Morag si ca operatiunea va incepe la sfirsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie.

Bateria de rachete va intari capacitatile defensive poloneze si acordul privind amplasarea lor a fost semnat in decembrie anul trecut. Ministrul polonez al apararii a declarat ca zona in care vor fi amplasate rachetele si militarii americani nu ar avea vreo importanta strategica deosebita sau decizia vreo componenta politica.

Polonia a fost printre tarile nou admise in NATO din fostele tari comuniste, care a pledat cu incapatinare pentru gasirea unei alternative fata de retorica din ce in ce mai agresiva a Moscovei si fata de un eventual pericol venit dinspre tarile considerate „certate cu ordinea internationala”, precum Iranul sau Coreea de Nord.

Fosta administratie republicana a lui George Bush a lansat ideea scutului antiracheta cu elemente ale lui amplasate in Europa Centrala – interceptoare in Polonia si radar in Cehia. Reactia Moscovei fata de aceste planuri a fost extrem de negativa, iar planurile au avut oponenti seriosi in ambele tari. Anul trecut, in septembrie, presedintele american Barack Obama a revazut aceste planuri si a decis sa inlocuiasca „scutul” preconizat de predecesorul sau, cu un sistem mobil de interceptoare de rachete, plasat atit pe mare cit si pe uscat si care ar putea sa apere eficient aceasta zona a Europei, cu tari membre ale Aliantei Nord Atlantice, de eventuale rachete cu raza scurta sau medie de actiune. Administratia Obama a decis tot atunci sa amplaseze si aceste rachete Patriot in Polonia.

Expertii internationali sustin ca anuntul privind amplasarea deja din aceasta primavara a rachetelor americane Patriot in apropiere de granita Rusiei, ar putea sa complice negocierile intre Moscova si Washington in legatura cu un tratat post START de reducere a armelor strategice, tratat ce a expirat la 5 decembrie, anul trecut. Purtatorul de cuvint al Departamentului de stat a declarat insa ca anuntul referitor la desfasurarea rachetelor Patriot in Polonia nu ar trebui sa complice negocierile.

Casa Alba a trimis ieri doi inalti reprezentanti ai administratiei din domeniul securitatii - consilierul pe probleme de securitate nationala James Jones si seful statelor majore reunite, amiralul Mike Mullen - la Moscova pentru noi convorbiri pe tema tratatului post START.
XS
SM
MD
LG