Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Manchester oraş împărţit

Cel mai aşteptat meci de fotbal european s-a jucat la Manchester în semifnalele Cupei Ligii. Competiţia face figură secundară în fotbalul englez şi aşa cel mai încărcat spaţiu de competiţie al momentului. Însă rivalitatea Manchester United - Mancehster City a atins o cotă incendiară şi orice meci între cele două cluburi vecine stîrneşte un interes enorm. Pînă de curînd, istoria acestei rivalităţi era aproape nulă. În ultimii aproape 40 de ani, Manchester United a fost clubul stăpîn pe oraş. În tot acest timp, Manchester City a rămas un club minor care a pendulat între prima şi a doua divizie şi a pierdut , practic, toate meciurile directe cu United. Apoi, Manchester City a fost cumpărat de un consorţiu arab care a pus la dispoziţie sute de milioane de lire.

În cîteva luni, Manchetser City a construit o echipă de staruri şi continuă să ofere prime de transfer pe care le pot oferi doar cîteva cluburi în Europa. Manchester City a stabilit dealtfel recordul în materie cu un pachet de 100 de milioane de dolari în încercarea de a-l recruta pe Kaka. Transferul a căzut, Kaka a ajuns la Real Madrid dar Manchester City a persevarat şi l-a cumpărat în condiţii destul de tulburi pe Carlos Tevez de la marele rival, Manchester United. A fost un afront care a împărţit oraşul în două şi a făcut imposibilă convieţuirea.

Miercurea trecută scena era pregătită. Prima manşă a dublei din Cupa Ligii a început şi s-a încheiat în condiţii dramatice. 18 persoane au fost arestate înaintea jocului la porţile stadionului Eastlands al lui Manchester City. În teren, United a început decis şi a deschis scorul prin vetereanul Ryan Giggs. Din acel moment City a confiscat jocul şi a atacat în permanenţă. Tevez fostul jucător al lui United a condus ofensiva şi a făcut un meci remarcabil, dominat de ambiţie şi sete de revanşă. Tevez a egalat din penalty. Tot Tevez a intrat într-o altercaţie nervoasă cu fostul lui coechipier şi căpitan de echipă Gary Neville. În sfîrşit, tîrziu, în ultimele secunde, Tevez a înscris cu capul golul victoriei pentru City. Tevez a marcat de 2 ori şi de fiecare dată a ţinut să se manifeste provocator în faţa galeriei lui United. Poliţia a făcut eforturi mari pentru a potoli tribunele dar tensiunea a rămas şi, acum, toată lumea se teme de incidente, la returul de săptămîna viitoare de pe Old Trafford, stadionul lui Manchester United.

Între timp, Roberto Mancini, noul antrenor al lui Manchester City continuă racolările: după Anelka adus la 33 de ani de la Juventus, Mancini a început negocierile cu Flamini de la A.C.Milan şi cu Gago de la Real Mardid. Manchester United se simte umilită după primul eşec clar la capătul unei supremaţii de 40 de ani. Marţea viitoare, Manchester United - Manchester City va fi din nou cel mai aşteptat meci de fotbal din Europa.
XS
SM
MD
LG