Linkuri accesibilitate

Furia fundamentalistă nu cade la Chişinău sub incidenţa Codului Penal


Audierea premierului Vlad Filat în Comisia Helsinki
Audierea premierului Vlad Filat în Comisia Helsinki

Incidentul antisemit din 13 decembrie şi pasivitatea autorităţilor moldovene criticate în cursul audierii premierului Filat în Comisia Helsinki

În cursul noptii , premierul Vlad Filat a fost audiat în aşa numita Comisie Helsinki a Congresului american, numită oficial Comisia pentru securitate şi cooperare în Europa. Premierul moldovean a vorbit despre eforturile guvernului său să întărească democraţia şi statul de drept în Moldova. Dar incidentul antisemit de la Chişinău de la sfârşitul anului trecut şi felul cum au reacţionat autorităţile au pus la încercare credibilitatea premierului, relatează de la Washington, corespondentul Europei Libere Andrew Tully.

Preşedintele comisiei, senatorul democrat Benjamin Cardin a apreciat faptul că guvernul Filat s-a distanţat de incidentul din 13 decembrie, cînd un grup de protestatari, condus de preotul Anatolie Cibric, a dărâmat Hanuchia amplasată in centrul Chişinăului. Senatorul Cardin a remarcă însă că, în ultima instanţă, vandalii par să fi avut cîştig de cauză pentru că nu au vrut Hanuchia într-un loc central şi ea a fost mutată.

După cum se ştie, grupul care a dărâmat Hanuchia, condus de preotul Anatolie Cibric, nu a fost cercetat penal. S-a pus numai o amanedă de 600 de lei, calficată după acea drept “ridicolă” de directorul Centrului Simon Wiesentahl din Ierusalim.

Aşa că am vrut să ştim de la Procuratura generală ce se putea si mai ales ce se mai poate face. Paul Hodorogea a stat de vorbă cu Sergiu Croitoru, procuror al municipiului Chişinău şi cu Vasile Pascari, procurorul raionului Buiucani.

Paul Hodorogea a cerut şi opinia juristului Victor Popa, de la institutul IDIS “Vitorul”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG