Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: "România are datoria să sprijine Moldova să se apropie de Uniunea Europeană"


Prima zi a vizitei preşedintelui României în Republica Moldova - şeful statului român promite rezolvarea în primul semestru al anului a cererilor restante de redobîndire a cetăţeniei

Nu exista probleme insurmontabile in relatiile moldo-romane dupa ce la Chisinau s-a schimbat puterea, aceasta este concluzia pe care a formulat-o presedintele interimar Mihai Ghimpu inainte de a trece in revista problemele pe care le vor avea de solutionat ministrii din Guvernul Boc impreuna cu omologii lor de la Chisinau.

Traian Băsescu la Chişinău
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00


Iata doar unul din capitolele caietului de sarcini - infrastructura. Mihai Ghimpu: “Iniante de razboi pentru trecerea peste Prut existau vreo 45 de poduri. 25-45. Oricum erau foarte multe. Astazi ca sa te deplasezi, chiar si acest acord privind micul trafic, care a fost ratificat si urmeaza sa intre in vigoare, sper ca in cel mai scurt timp, nu poate functiona pe deplin intrucit cetatenii trebuie sa se deplaseze la o distanta de sute de kilometri, 70 de kilometri pe putin. E nevoie sa refacem, sa reconstruim aceste poduri”.

Traian Basescu a insistat si el pe subiecte de audienta, prima in top fiind problema redobindirii cetateniei. Traian Basescu: “In urmatoarele sase luni dosarele care au fost depuse inainte de intrarea in vigoare a noii legi a cetateniei vor fi proceste. Deci pina la 30 iunie toate restantele care provin din dosare depuse in anii ’90, la inceputul anilor 2000 vor fi procesate si se va acorda cetatenie acelor care indeplinesc conditiile” .

Ca sa-si fortifice promisiunea Traian Basescu a anuntat ca in cea mai apropiata sedinta guvernul de la Bucuresti va institui o agentie speciala care se va ocupa de redobindirea cetateniei. Traian Basescu: “Se va emite unact normativ care sa vina in continuare in sprijinul vitezei de acordare a cetateniei romane celor care si-au pierdut-o in mod abuziv sau fara vointa lor si urmasilor acestora”.

Presedintele Romaniei a dat asigurari ca autoritatile romane au in vedere o impreionanta lista de actiuni in beneficiul tuturor cetatenilor moldoveni, prioritarea fiind asistenta acordata pe calea integrarii europene.

L-am intrebat pe Traian Basescu cum ar fi sa ii convinga si pe moldovenii care nu-l agreaza, categorie din care face si ex-presedintele Voronin, ca eforturile autoritatilor romane sint in beneficiul Republicii Moldova. Iata cum a raspuns Traian Basescu.
Traian Basescu: “Pentur mine nu prezinta un interes deosebit oamenii politici care dintr-un motiv sau altul nu reusesc sa vada sau sa accepte care sint interesele poporului pe care au pretentia ca il reprezinta. Eu consider ca Romania are obligatia de a sprijini cetatenii Republicii Moldova sa acceada cit mai rapid catre Uniunea Europeana, un spatiu de securitate. Si un spatiu in care treptat asa cum Romania o face incepind cu ianuarie 2007, deci treptat, poti sa iti construiesti prosperitatea. Sigur, ea nu se obtine dintr-o data. Intri si da prosperitatea peste tine. Dar regulile permit cetatenilor UE ca in timp sa ajunga la prosperitate. Deci acest lucru ma motiveaza pe mine si nu opiniile unor cetateni care ar fi de parere ca ar fi mai bine sa nu vizitez Republica Moldova. O voi vizita ori de cite ori voi avea posibilitatea”.

Fanii lui Basescu care au dorit sa il salute, l-au asteptat in preajma statuii lui Stefan cel Mare, ce-i drept tinuti ca de obicei la o distanta decenta, adica pe trotuarul de linga biblioteca Hasdeu. Numai ca presedintele Basescu, cum ii este obiceiul, a plonjat in multime fara ezitare ca sa dea mana cu admiratorii. O adolescenta chiar a reusit sa obtina autograful presedintelui Basescu pe portretul carat dupa ea. Mi s-a parut ca oamenii din paza erau mai agitati ca alta data, temindu-se probabil ca membri ai unor formatiuni stingiste ar putea exterioriza numultumirea sonorizata de liderul comunistilor. Spre bucuria lor “baia de multime” a trecut fara incidente.
Previous Next

XS
SM
MD
LG