Linkuri accesibilitate

„Realitatea cu amănuntul” şi „Jurnal săptămînal” lansate la USEM


Studenţii se întreţin cu autorii rubricilor: Iulian Ciocan şi Valentina Ursu

Zeci de tineri, majoritatea studenti, au venit sa stea de vorba cu jurnalistii si comentatorii Europei Libere Valentina Ursu, Iulian Ciocan, Emilian Galaicu Paun si Vitalie Ciobanu, facand sala universitatii neîncapatoare. Dupa prezentarea celor doua carti, tinerii au adresat intrebari si au comentat cartile lansate.

Diana Gancu: „A fost foarte interesant si a fost ca un indemn de a citi si de cunoaste o zi obisnuita din viata unei persoane si din viata unui politician sau VIP. Ambele mi s-au parut interesante la prezentare si ambele vreau sa le citesc, sa le analizez, sa impart pareri cu prietenii si rudele. Pe viitor poate ajungem si noi sa publicam o saptamana din viata noastra obisnuita de student.” Dupa discutia de azi, Diana si-a facut o promisiune: „De azi voi fi un fan al Europei Libere”.

Ion Mosneagu, student la Jurnalism si Comunicare publica, ne-a spus ca asculta Radio Europa Libera, dar mai mult de pe internet: „Internetul practic face o revolutie. Mai am inca o carte de a lui Iulian Ciocan „Realitatea cu Amanuntul”, practic mai mult din cartea aceasta m-am informat. Este o carte foarte buna, ceea ce este si pe internet, da? In aceasta carte noi vedem realitatea si cred ca un jurnalist trebuie sa aiba un mare curaj ca sa scrie o astfel de carte, pentru ca tara noastra nu este atat de democrata. Ceea ce facut Iulian Ciocan este un mare progres, el a putut sa scrie o asa carte intr-o astfel de perioada, dar poate acum s-or schimba lucrurile.”

Iulian Ciocan, autorul rubricii Realitatea cu Amanuntul si-a prezentat in cateva cuvinte cartea: „E al treilea volum, sper sa fie ultimul. O concep ca un fel de trilogie a cotidianului, pentru ca riscul de a continua cu astfel de volume este mare, din punct de vedere literar. Am in acest volum niste personaje care mi se par emblematice pentru tranzitia noastra, pentru acesti 20 de ani pe care ii parcurgem de la independenta. Sunt niste oameni cu care poti crea tipologii. Un functionaras arogant, bunaoara. Am intrat odata intr-o subdiviziune a primariei. Era usa deschisa, statea la un birou, am batut la usa si am spus: Buna ziua, am putea sa vorbim ceva? S-a asternut o liniste mormantala. El nu raspundea, el scria, ca si cum nu ne vedea. Atunci am inteles ca trebuie sa ne retragem pentru ca nu aveam sorti de izbanda.”

Valentina Ursu, autoarea emisiunii de sîmbata a Europei Libere în care îsi are locul rubrica Jurnal Saptamanal a indemnat tinerii sa tina si chiar sa vina sa publice asemenea jurnale: „Hai sa va provoc un pic si sa va intreb, faceti parte din generatia tinerilor care se considera liberi, nu? Da. Ganditi liber? Da. Actionati liber? Da. Uite asemenea ascultatori am vrea sa avem cat mai multi.”

Valentina Ursu a si dezvaluit unul din secretele rubricii Jurnal Saptamanal: „Daca a fost un politician, sa iau si un om de la firul ierbii, daca a fost un tanar, sa iau si unul caruia nu i-ajung banii din pensie, dar are el chef sa scrie un jurnal saptamanal? Dar am incercat sa vad ce perioada e, si cine s-ar potrivi sa scrie jurnalul pe perioada unei saptamani.”

Oana Serafim, directorul serviciului pentru Republica Moldova al postului Radio Europa Libera de la Praga, a dezvaluit tinerilor care a fost ideea aparitiei Jurnalului Saptamanal: „Ideea noastra a fost de a ne uita intr-un an, rasfoind aceasta carte, si sa vedem cat mai multe perspective diferite. De la oameni obisnuiti pana la ceea ce se cheama VIP-uri.”

Despre cartea lui Iulian Ciocan, Oana Serafim a spus: „Este un exercitiu de mare finete scriitoriceasca si incearca sa surprinda ceea ce va enerveaza pe fiecare in fiecare dimineata. Si anume lucrurile care ar putea sa fie altfel si nu sînt.”

Tinerii au plecat, multi se pare, entuziasmati de la intalnire, le-a placut discutia cu jurnalistii de la Europa Libera, iar unii chiar s-au interesat cum pot sa faca parte din echipa, sugerand ca cel mai putin si-ar dori ca acest post de radio sa dispara vreodata.
Previous Next

XS
SM
MD
LG