Linkuri accesibilitate

Tratat de parteneriat pentru intrarea Moldovei în UE


Alternativa propusă de preşedintele Băsescu la un tratat politic de bază

La Bucuresti, presa centrala arata astazi mare interes pentru declaratiile presedintelui Traian Basescu de la Chisinau si Cahul. Evenimentul zilei alege intalnirea cu studentii de la Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu si relateaza ca seful statului roman le-a vorbit tinerilor despre problemele nerezolvate ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, dar si despre chestiunile sensibile ale granitei romano-moldovene. “Responsabila de proastele relatii dintre Romania si Republica Moldova este naivitatea mea” – a spus Basescu si este citat in vedeta de Evenimentul zilei, impreuna cu nuantarea acestei afirmatii: a crezut in convingerile proeuropene ale fostului presedinte moldovean Vladimir Voronin. Tot aici apare si raspunsul dat la una dintre intrebarile care i-au fost adresate: in ce conditii l-ar ierta pe Voronin. “Sunt crestin, asa ca pentru mine domnul Voronin este iertat” . Ziarul romanesc preia si reconfirmarea unei afirmatii mai vechi a presedintelui roman: un tratat politic de baza nu mai este de actualitate, dar urmeaza sa fie negociat un tratat de parteneriat pentru intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, atunci cand partea moldoveana va fi gata.

Romania libera prezinta pe larg proiectele economice cu care Traian Basescu a mers la Chisinau – si anume, insotit de aproape jumatate din cabinetul Boc, dupa cum face precizarea acest ziar. Sunt amintite: modernizarea cailor ferate moldovenesti, al caror ecartament de tip rusesc mentine tara izolata din punct de vedere comercial, apoi linia electrica Falciu-Gotesti; partea romana a promis simplificarea pe mai departe a procedurilor de acordare a cetateniei romane, inclusiv prin crearea unei agentii speciale; in sfarsit, Romania s-a angajat sa obtina fonduri europene pentru constructia unei linii electrice Suceava-Balti si pentru interconectarea sistemului de transport de gaze naturale – se mai arata in Romania libera.

Acelasi cotidian citeaza analisti moldoveni si romani. Valeriu Prohnitchi, directorul executiv al Centrului analitic Expert-Grup, din Moldova, a apreciat ca ar fi utila o investitie in infrastructura de la frontiera celor doua tari, in timp ce economistul roman Daniel Daianu a reamintit ca este urgenta dinamizarea investitiilor romanesti dincolo de Prut. In clipa de fata, arata Daianu, industria Moldovei este concentrata in Transnistria.
XS
SM
MD
LG