Linkuri accesibilitate

Toamna patriarhului


Igor Botan (ADEPT)

Igor Boţan: Prin justificările şi acuzaţiile pe care le invocă, Vladimir Voronin demonstrează că şi-a pierdut discernământul

Igor Boţan: Ex-preşedintele Vladimir Voronin a facut un efort pentru a reveni in spatiul mediatic dupa o lipsa lunga si observata de toata lumea. Voronin a dorit sa transmita citeva mesaje societatii. In primul rind a dorit sa sublinieze ca actuala guvernare nu ar avea legitimitate dupa esuarea alegerilor prezidentiale din 7 decembrie 2009.

Vasile Botnaru: Cum se explica acest comportament, cind ataca pe toate azimuturile incepind de la Traian Basescu si terminind cu Vladimir Turcan, cu procuratura?

Igor Boţan: Nu trebuie sa uitam ca in 2007, dupa pierderea alegerilor locale, Vladimir Voronin a avut tupeul sa acuze chiar cetatenii ca nu au discernamint si voteaza aiurea, nu isi voteaza “binefacatorii”, adica PCRM. De aceasta data, Voronin a incercat sa resusciteze „pericolul romanesc”. In plus, domnia sa a dorit sa incerce sa demonstreze cetatenilor ca premierul Vlad Filat ar sta in spatele unor miscari de pe esichierul politic care ar urmari scopul destramarii partidelor politice si intaririi propriilor forte.

Vasile Botnaru: Un radioascultator de la Soroca ma intreaba franc: acest comportament al ex-presedintelui Voronin denota cumva faptul ca autoritatile, procuratura in special, nu au “ac de cojocul lui”?

Igor Boţan: Mai degraba acest comportament al lui Vladimir Voronin a fost unul de „justificare”. Numai ca Vladimir Voronin nu explica cum de s-a intimplat ca institutiile statului au pornit o adevarata vinatoare impotriva cetatenilor. Si Voronin a evitat sa vorbeasca despre acest lucru. Cine a dat ordin dupa ce s-au consumat evenimentele din 7 aprilie sa aiba loc aceasta vinatoare? De ce seful statului nu a stiut ca o astfel de vinatoare, daca chiar nu a stiut, a avut loc si de ce nu a dat ordin ca sa fie oprita aceasta vinatoare. Or, este cea mai mare crima din partea unui stat sa se razbune impotriva propriilor cetateni. Al doilea lucru foarte important este ca Vladimir Voronin acuzindu-si fostii camarazi, de fapt demonstreaza ca a pierdut capacitatea de a discerne. Atacurile la adresa lui Vladimir Turcan, care de fapt a fost confidentul lui Vladimir Voronin in 2009; sa ne amintim ca dupa evenimentele din 7 aprilie Vladimir Voronin l-a numit pe Vladimir Turcan sef al comisiei de investigare a evenimentelor. Apoi l-a numit prim-vicepresedinte al Parlamentului, adica mina dreapta a domniei sale...

Vasile Botnaru: … si mai figura ca un posibil succesor.

Igor Boţan: … da, si numarul trei in lista de candidati. Acum Vladimir Voronin incearca sa ne convinga ca de fapt Vladimir Turcan ar fi un tradator. Deci in ambele cazuri Vladimir Voronin demonstreaza ca nu are capacitatea de discernamint. Chiar daca Turcan ar fi tradator, atunci lucrurile apar si mai prost. Nu poate o formatiune sa fie constituita doar din tradatori. Anterior acest calificativ i-a fost atribuit lui Marian Lupu. Cred ca problemele sint mult mai adinci iar Vladimir Voronin nu doreste sa recunoasca acest lucru.

Vasile Botnaru: Ultima picatura care s-ar putea sa umple paharul este declaratia recenta a lui Igor Dodon, care spune, intr-un interviu informal cu bloggeri, ca ar fi gata sa faca parte din Partidul comunistilor daca acest partid va renunta la insemnele tipic comuniste. Este asta oare o aluzie la inlaturarea lui Voronin cu dogmele sale?

Igor Boţan: Mai degraba Dodon a incercat de o maniera decenta si delicata sa scoata in prim-plan ceea ce stie toata lumea si anume ca in cadrul acestui partid exista mari probleme. Iar delicatetea cu care face acest lucru si argumentele pe care le aduce desigur ca ii fac cinste. Dar (argumentele) ii dau dreptate si lui Marian Lupu, si lui Vladimir Turcan care au semnalat ceva mai inainte existenta unor probleme adinci in cadrul PCRM. Iar ceea ce face Vladimir Voronin in prezent este doar punerea in evidenta a faptului ca aceasta formatiune nu are un lider care sa il inlocuiasca. De aceea as folosi o metafora a lui Márquez si as spune ca ex-presedintele Voronin intra in perioada care se numeste „toamna patriarhului”.
XS
SM
MD
LG