Linkuri accesibilitate

„Nevoie de feţe noi în politica ucraineană”


Preşedintele Leonid Kuchma în 2004
Preşedintele Leonid Kuchma în 2004

Elogiat pentru stabilizarea economiei şi criticat pentru reprimarea presei, fostul preşedinte ucrainean Leonind Kuchma susţine că alegerile prezidenţiale nu vor soluţiona problemele Ucrainei.

La cinci ani după ce s-a despărţit fără onoruri de preşedinţia Ucrainei, în urma Revoluţiei Portocalii, fostul lider ucrainian Leonid Kuchma a acordat Europei Libere un interviu despre „moştenirea” sa şi despre evoluţiile politice actuale de la Kiev. Interviul realizat de Dmitry Volchek, de la serviciul rusesc al postului nostru de radio, vă este prezentat de Mircea Ţicudean.

Cu câteva zile înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale ucrainiene, de la 7 februarie, fostul preşedinte Leonid Kuchma spune că sistemul politic din ţara sa a intrat în „disfuncţionalitate” şi că duce lipsă de talente tinere. În interviul acordat lui Dmitry Volchek, Leonid Kuchma a mai spus că indiferent cine câştigă turul al doilea al alegerilor, Iulia Timoşenco sau Victor Ianucovici, instituţiile politice din Ucraina vor fi mai departe incapabile să genereze stabilitate politică şi să rezolve problemele presante ale ţării.

„Este limpede că este nevoie de feţe noi în politica ucrainiană”, spune Kuchma, repetîndu-şi îndoiala că alegerile prezidenţiale vor aduce o soluţie durabilă pentru ţară. Leonid Kuchma crede că promisiunile Revoluţiei Portocalii n-au fost îndeplinite şi că Ucraina suferă mai ales de un deficit de încredere publică. Fostul preşedinte are opinii extrem de critice despre Iulia Timoşenco şi despre Victor Iuşcenco, foştii aliaţi din 2004 care, spune Kuchma, au irosit ultimii cinci ani cu o competiţie a autorităţii, în loc să muncească.

„Ucrainienilor – spune Kuchma - ar trebui să le fie ruşine de situaţia din ţară, în care nici una din ramurile puterii, nici preşedinţia, nici guvernul, nici parlamentul, nu se bucură de respectul poporului”.

Leonid Kuchma a fost preşedintele Ucrainei în anii 1994-2005. Mulţi îi atribuie meritul de a fi aplicat reforme care au stabilizat economia post-sovietică ucrainiană. Alţii îl critică însă pentru că ar fi tolerat corupţia şi ar fi reprimat presa independentă, aflată la începturi. Nu puţin sunt cei care cred că Leonid Kuchma a fost implicat în dispariţia şi asasinarea ziaristului de opoziţie Heorhiy Gongadze.

Kuchma a plecat de la putere în dizgraţie, după ce succesorul pe care şi l-a ales singur, Victor Ianucovici, a fost acuzat de fraudarea alegerilor. Victor Iuşcenco a câştigat apoi alegerile repetate, ţinute după săptămâni de proteste de stradă.

Numai că perioada care a urmat, de la care mulţi aşteptau modernizarea tânărului stat ucrainian şi apropierea lui de NATO şi Uniunea Europeană, a adus cu sine o şi mai pronunţată divizare a ţării între vestul vorbitor de ucrainiană şi estul rusofon.

Kuchma spune că pe vremea lui lucrurile stăteau altfel. „Când eram eu preşedinte – susţine Kuchma – n-am avut sentimentul că ţara ar fi împărţită între vest şi est. Alegerile prezidenţiale din 2004 au creat această diviziune şi lucrurile nu s-au mai schimbat. Astăzi – observă fostul preşedinte – este limpede că Timoşenco are mai mult sprijin în vest, iar Ianucovici, în est”.

Kuchma îşi aminteşte că politica sa externă a fost „multi-vectorială”, adică a relaţiilor bune şi cu Occidentul, şi cu Moscova. În opinia sa, Iuşcenco a fost cel care a distrus acest echilibru, prefacîndu-se că Rusia nu există, că important este numai Occidentul. Fireşte, spune Kuchma, că o asemenea politică a provocat un răspuns negativ din partea Moscovei.

Pe de altă parte, însă, fostul preşedinte este convins că oricine va fi noul lider al Ucrainei, ţara sa nu va prelua modelul politic autoritar al Rusiei. „Sunt convins că asemenea temeri, că vom imita Rusia, sunt lipsite de temei" – spune Kuchma. Ucraina nu este Rusia, mentalitatea e diferită. Se spune că la doi ucrainieni există trei şefi, sunt multe confruntări şi dezbateri la fiecare nivel” – observă Kuchma, adăugînd în final că sistemul politic ucrainian, în care parlamentul şi preşedinţia au greutate egală, previne alunecare spre dictatură.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG