Iarna trecută, Bulgaria a fost ţara care a avut de suferit probabil cel mai mult de pe urma aşa-numitului război al gazelor dintre Federaţia Rusă şi Ucraina. Cvasi-dependentă de gazele ruseşti, Bulgaria caută surse alternative şi recenta vizită a premierului bulgar la Ankara se pare că s-a încheiat cu rezultate încurajatoare, ne spune şi Petio Petkov, în jurnalul său de corespondent.
Pentru a reduce dependența sa de importul de gaze rusești Sofia va construi, împreună cu Ankara, un terminal pentru gaze lichiefiate la țărmul Mării Egee. Bulgaria și Turcia vor realiza și un nou gazoduct de mare capacitate iar cel existent, prin care spre Turcia sînt tranzitate gaze rusești, va putea fi folosit, în caz de nevoie, în sens invers. În timpul vizitei sale la Ankara primul ministru Boiko Borisov a semnat cu omologul său turc Recep Tayyp Erdogan 3 acorduri energetice. Cei doi premieri și-au exprimat disponibilitatea de a urgenta realizarea gazoductului „Nabucco”.
Bulgargaz și compania turcă Botaș vor construi o nouă conexiune între sistemele naționale de gazoducte. Va deveni posibil, în situații de criză, și importul de gaze din Turcia. Cele două țări vor realiza importuri comune de gaze din Qatar, Egipt, Turkmenistan și Azerbaidjan. Bulgaria a semnat deja un acord cu Azerbaidjanul privind importul de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an.
Sofia va insista pe lîngă instituțiilor europene pentru urgentarea proiectului „Nabucco”, a declarat primul ministru Boiko Borisov. Aici principalul obstacol constă în asigurarea cantităților de gaze necesare. Pînă în luna iulie 2010 va fi semnat primul contract cu companiile producătoare din Azerbaidjan. Președintele acestei republici însă a avertizat că țara sa așteaptă un preț bun de achiziționare.
Borisov a declarat că Bulgaria sprijină intregrarea europeană a vecinilor din sud. El însă a avertizat că Sofia și Ankara nu au nevoie de partide-intermediare în relațiile bilaterale, facând aluzie la Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor din Bulgaria. Premierul a mai spus că partidul etnic nu contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale devenind o sursă de corupție.
În timpul vizitei lui Borisov a fost abordată și spinoasa problemă a compensațiilor pe care statul turc le va putea plăti moștenitorilor refugiaților bulgari din perioada războaielor balcanice.