La sfârşitul săptămânii au avut loc demonstrații ale opoziţiei din Rusia, cerând respectarea drepturilor omului şi protestând faţă de politica guvernului Putin. La Moscova şi la Sankt Pereburg poliţia a reacţionat în forţă, reţinând sute de protestatari. Cotidianul „Novaya Vremia” a publicat ieri o scrisoare semnată de 10 membri ai trupelor de elită OMON, folosite în operaţiuni anti teroriste şi împotriva protestatarilor, în care acestia işi acuză superiorii de practici de tip mafiot. Cu unul dintre semnatarii scrisorii din „Novaya Vremia” a stat de vorba şi o jurnalistă de la serviciul rusesc al postului nostru de radio. Un rezumat de la Oana Serafim.
Scrisoarea a fost adresata presedintelui Dmitry Medvedev si Procuraturii generale iar ofiterii din cadrul batalionului OMON spun că li s-a ordonat ca fiecare dintre membrii echipei sa aresteze cel putin 3 activisti ai opozitiei la acţiunile pe care acestia le organizeaza.
Din doua in doua luni, opozitia din Rusia a anunţat ca va organiza asa numitele marsuri ale impotrivirii, manifestatii pasnice, permise, potrivit articolului 31 din Constituţia Rusiei.
Daca ofiterii OMON nu puteau îndeplini „planul” la arestari, asa cum le-au cerut superiorii, nu mai primeau premii si bonusuri timp de 3 luni. Printre cei aflati in vizor pentru a fi arestat imediat cum apărea la proteste, se afla, potrivit scrisorii, liderul partidului national bolşevic, Eduard Limonov.
Colega noastra de la serviciul rusesc al Europei Libere, Veronica Bode a stat de vorba cu unul dintre cei 10 semnatari ai scrisorii – Serghei Taran. Acesta povesteste ca trupele OMON primesc un ordin, nu se ştie de la cine exact, prin care li se cere sa ii aresteze pe anumiti lideri ai opozitiei, sa ii ridice cu dubele, sa ii duca la secţia de politie unde există rapoarte scrise dinainte, pentru anumite infractiuni – ca de exemplu, trecerea strazii prin locuri nepermise ! – şi politistii nu fac decit sa semneze aceste rapoarte false si sa le completeze cu numele celor retinuti.
Semnatarii scrisorii mai spun ca au norma de 3 persoane de retinut la fiecare manifestatie a opozitiei si ca daca indeplinesc „planul” primesc recompnese banesti. In caz contrar, nu vor mai obtine bonusuri timp de cel putin 6 luni.
Semnatarii scrisorii povestesc şi ca li se spune ca in spatele protestelor opozitiei, ale marsurilor minorităţilor sexuale si ale mişcarilor neonaziste s-ar afla serviciile straine de spionaj. Mai mult, ei isi critica superiorii ca le cer sa le păzeasca vilele de la ţara, să apere reţelele de prostituţie si sa ceara bani de la anumiti oameni de afaceri pentru protectie. Ofiterii OMON îşi acuza aşadar superiorii de corupţie, abuzuri si activităţi de tip mafiot.
Purtatorul de cuvint al politiei din Moscova a spus ca vor fi investigate cele scrise de Novaya Vremya, dar că multi dintre cei care semneaza aceasta scrisoare, printre care si Serghei Taran, ar fi fost daţi afara din trupele OMON anul trecut.
Fostul vicepremier Boris Nemtov, unul din liderii opozitiei ruse şi participant activ la Marsurile Nemultumirii, a povestit postului nostru de radio cum, duminica, la Moscova politia a intervenit in forţa impotriva protestatarilor, bruscîndu-i pe manifestanti si chiar pe preşedinta Comitetului Helnski de la Moscova, Ludmila Alekseyeva, care are 82 de ani.... Boris Nemtov a mai spus si că numarul fortelor de ordine a fost mult mai mare decit numarul protestatarilor.
Anul trecut, acuzatii asemanatoare au fost aduse de un maior de politie de la Novorosiisk superiorilor sai, intr-o imprimare video difuzata pe YouTube. Maiorul, Aleksei Dymovsky a fost inchis luna trecuta fiind acuzat de frauda şi corupţie.