Linkuri accesibilitate

"Jocuri de culise periculoase" (Petru Bogatu în Jurnal Naţional)


Divergenţe vizibile dintre premierul Vlad Filat si liderul PDM Marian Lupu (Evenimentul zilei)

Evenimentul zilei, care citeaza Deutsche Welle, si Jurnalul National se ocupa de tulburarile din interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana, de la Chisinau. Evenimentul zilei preia doar amanuntele referitoare la divergente deja vizibile dintre premierul Vlad Filat si liderul Partidului Democrat Marian Lupu. Acesta din urma a inceput sa fie curtat de presa pro-comunista, ca urmare a opozitiei sale fata de introducerea limbii romane ca limba de stat in Republica Moldova, – noteaza Evenimentul zilei.

In Jurnalul national, Vitalie Calugareanu noteaza ca, mai nou, Marian Lupu vorbeste cu ziaristii aproape numai in limba rusa si ca opinia sa diferita in mai toate chestiunile sensibile din politica Aliantei coincide cu pozitiile lui Vladimir Voronin. Marian Lupu se opune de pilda instalarii in fata Parlamentului a unui monument in onoarea celor care au suportat, in aprilie trecut, maltratarile politiei comuniste. Corespondenta publicata de Jurnalul national se refera si la vizita lui Marian Lupu la Moscova, unde a fost invitat la aniversarea intronizarii patriarhului Kirill. Acelasi cu care s-a intalnit recent si liderul comunist Vladimir Voronin. Coincidenta ridica unele suspiciuni, se arata in articolul lui Vitalie Calugareanu. Concluzia asupra intregului tablou politic este atribuita analistului politic Petru Bogatu, care spune ca “Partidul Democrat din Moldova practica in ultima vreme niste jocuri de culise periculoase”. El adauga insa ca, prin aceasta politica, PDM risca sa asmuta impotriva sa opinia publica din tara.

Ziarul Gandul informeaza in editia electronica despre convorbirea telefonica de aseara, dintre presedintele roman Traian Basescu si premierul moldovean Vlad Filat. Sursa citata este un comunicat al guvernului moldovean, iar temele sunt cele angajate si la Chisinau, in cadrul recentei vizite a presedintelui roman: podul dintre Radauti si Lipcani, care va fi pus in functiune peste zece zile, procedurile de finantare romaneasca a proiectelor de infrastructura din Moldova si respectiv interconectarea retelelor de gaze si energie electrica ale celor doua tari.
XS
SM
MD
LG