Linkuri accesibilitate

Propunerea de canonizare a lui Eminescu


Statuia lui Mihai Eminescu la Chişinău
Statuia lui Mihai Eminescu la Chişinău

O elucubraţie evlavioasă

"Eminescu trebuie citit, interpretat, analizat, nu canonizat. A trait in concubinaj, a fumat, a avut sifilis, ce trebuia sa mai faca Eminescu ca sa merite canonizarea?”, spune criticul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania.

Propunerea de canonizare a poetului Mihai Eminescu a venit din partea Ligii Scriitorilor din Romaia cu sediul la Cluj, al carei presedinte este Alexandru Florin Tzene.

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane spune ca propunerea de canonizare a poetului Mihai Eminescu ca sfint in calendarul ortodox roman e de apreciat, dar precizeaza ca o canonizare e un proces laborios, indelungat, care nu se face in graba.

Potrivit purtatorului de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica, canonizarea presupune o procedura aparte, in motivatia principala trebuie sa fie intarirea evlaviei credinciosilor si nu doar reputatia culturala si patriotica a unei persoane, entuziasmul si dorinta publicului.

Mai mult, pe agenda de lucru a Comisiei de Canonizare a Sfintului Sinod de la Bucuresti se afla multe alte propuneri, care respecta diverse criterii, inclusiv pe cel cronologic: "Nu ne grabim sa canonizam persoane care ne-au fost contemporane", a mai spus Constantin Stoica.

In opinia scriitoarei Simona Popescu, canonizarea lui Mihai Eminescu ar fi o retrogradare, pentru ca: “Luceafarul e unul singur, sfintii sint o gramada”.

Iar criticul literar Alex Stefanescu considera ca e o idee ridicola, iar o astfel de initiativa nu ar face altceva decit sa-l indeparteze pe Eminescu de public.

O alta opinie are un utilizator de internet din Romania, probabil de virsta scolara, care spune ca daca Eminescu ar fi canonizat, el ar sti cel putin la cine sa se roage in timpul tezei la limba romana.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG