Linkuri accesibilitate

9.02 - Chișinău: Asistență militară americană pentru deminarea zonei de securitate de la Nistru


Echipament militar în valoare de 104 mii dolari, care constă din 15 detectoare de mine şi cinci seturi speciale de deminare şi protecţie individuală.


9 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Dan Ionescu: În cursul serii delegaţia, condusă de primul ministru Dumitru Braghiş, s-a întors de la Moscova. În timpul vizitei de două zile, delegaţia a discutat cu prioritate despre modalităţile de achitare a datoriilor Republicii Moldova pentru importurile de gaze naturale din Federaţia Rusă. A mai fost abordată şi chestiunea retragerii patrimoniului militar rus din răsăritul Moldovei. La întrevederea cu preşedintele interimar rus, Vladimir Putin, premierul Braghiş a primit asigurări că Federaţia Rusă nu va deschide un consulat la Tiraspol, decât în cazul în care partea moldoveană îşi va da acordul de principiu pentru aceasta. Şi acum să trecem la temele anunţate.

Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis să ofere asistenţă financiară pentru deminarea zonei de securitate de la Nistru. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea
:

Trupele de geniu ale Republicii Moldova au primit de la Guvernul Statelor Unite ale Americii un lot de echipament militar în valoare de 104 mii dolari, care constă din 15 detectoare de mine şi cinci seturi speciale de deminare şi protecţie individuală.

Echipamentul va fi folosit la deminarea unei suprafeţe de 80 de hectare de pădure de lângă satul Pohrebea, din zona de securitate. Acesta este ultimul teren rămas minat încă din timpul conflictului armat de pe Nistru, din anul 1992. Săptămâna aceasta la Chişinău urmează să sosească un grup de experţi americani, care-i vor instrui pe colegii moldoveni, cum să utilizeze aceste echipamente.

După cum ne-a comunicat copreşedintele Comisiei unificate de control din partea Chişinăului, Gheorghe Roman, lucrările de deminare vor începe la 17 aprilie. În ele vor fi antrenaţi 47 de genişti moldoveni. Roman ne-a spus că până în prezent au existat mai multe tentative de a demina pădurea de lângă Pohrebea, dar acestea au suferit eşec din cauza echipamentului inaplicabil în condiţiile unui teren puternic accidentat.

Tehnica americană va permite, în sfârşit, curăţarea ultimei suprafeţe minate din această regiune.
Rămânând la problemele zonei de securitate, Gheorghe Roman ne-a comunicat că la ultima şedinţă a Comisiei unificate de control s-a luat şi decizia de a lansa un apel către conducerea Republicii Moldova, Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE şi a republicii autoproclamate transnistrene, prin care se va cere luarea unor măsuri suplimentare pentru garantarea dreptului observatorilor militari de a inspecta orice obiectiv de pe teritoriul zonei de securitate. Problema constă în faptul, spune Roman, că Transnistria, începând cu anul 1993 a introdus în zona de securitate, fără acordul părţilor, numeroase trupe paramilitare.

Potrivit unor estimări neoficiale, efectivul acestora se ridică la peste 3 000 de persoane, iar în dotarea lor se află aproximativ 100 de blindate şi alt echipament militar. Trezeşte nedumerire şi suspiciune faptul, a adăugat Roman, că aceste trupe au fost amplasate în sectoare ce se află sub controlul pacificatorilor Federaţiei Ruse. Mai mult: Tiraspolul nu permite accesul observatorilor militari în aceste unităţi, de aceea ele scapă oricărui control, nu este cunoscută destinaţia lor, nici numărul efectivului şi nici cantităţile de armament.

Problema, însă, are şi o altă latură şi anume că în acordul de la Odesa privind demilitarizarea zonei de securitate aceste trupe paramilitare nu au fost luate în calcul. Sub acest pretext, invocat de administraţia de la Tiraspol, ele reuşesc să scape oricărui control exterior. Aceasta, spune Roman, trezeşte îngrijorarea Chişinăului şi pentru că populaţia din zona de securitate deţine o cantitate importantă de armament, care, la fel, nu se află sub un control strict.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG