Linkuri accesibilitate

Compania Toyota în dificultate


Circa 8.5 milioane de mașini Toyota au fost retrase de pe piață, în lumea întreagă.

Cel mai mare producator auto din lume – firma japoneza Toyota – este in dificultate, dupa ce sute de milioane de autovehicule au fost retrase de pe piata pentru reparatii, pentru a elimina serioase vicii de functionare, fie la frine fie la sistemul de accelerare. Cum se inscrie aceasta situatie in dinamica pietei auto internationale ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Circa 8.5 milioane de masini Toyota au fost retrase de pe piata, in lumea intreaga. Pina acum firmele auto nipone in general si Toyota in special se bucurau de o mare reputatie pentru calitatea si durabilitatea autovehiculelor. Pentru producatorul japonez aceasta criza nu putea veni intr-un moment mai rau.

Recesiunea economica a dus la scaderea marcata a dimensiunilor pietei auto mondiale. S-a inregistrat cea mai pronuntata scadere, in ultimii 30 de ani. Acum, cind tarile dezvoltate ies din criza, Toyota traverseaza una proprie. Nu este inca clar daca de aceasta situatie vor beneficia competitorii, in special firme americane, care trec prin propriilor lor dificultati. Sa reamintim ca intre cei trei mari producatori americani, General Motors, Chrysler si Ford, doar ultima firma nu a fost preluata de stat. Celelalte au fost salvate de stat de la faliment.

Acum, sondajele de opinie arata ca 27% dintre cei care considerau Toyota prima lor optiune s-au razgindit. Jumatate dintre acestia spun ca nu vor mai cumpara niciodata un autoturism de marca respectiva. Intre potentialii clienti ai formei nipone, care au optat pentru alte masini, cei mai multi s-au indreptat care Ford, Chevrolet, Hyunday si o alta firma japoneza, Honda.

Situatia de la Toyota afecteaza si marca de lux a firmei -- Lexus, vinzarile scazind in ultimele doua saptamini cu 25%. Alternativele la Lexus in America sint Audi, Acura si Volvo. Purtatorul de cuvint al companiei General Motors a optat sa nu se bucure public de necazul altuia cind a spus ca firma sa prefera sa vinda mai mult pe merit propriu si nu din cauza esecului Toyotei. La Ford, analistul George Pipas a spus ca presedintele companiei este un admirator al sistemelor de productie de la Toyota pe care le-a si aplicat la Ford.

Dar multi analisti cred ca atit General Motors cit si Ford vad in actuala situatie o mare sansa de a reveni in forta pe o piata in care pierdusera teren. La putin timp dupa ce Toyota a retras de pe piata 2,3 milioane de vehicule, in America, din cauza unor defectiuni la sistemul de acceleratie – competitorii General Motors, Ford si Honda au inceput sa ofere cite $1,000 credit pentru cei care vor veni sa-si ofere spre vinzare o Toyota veche pentru a cumpara un nou autoturism.
XS
SM
MD
LG