Linkuri accesibilitate

UE în sprijinul Greciei


Angela Merkel și Nicolas Sarkozy la conferința de presă după summitul UE despre situația Greciei
Angela Merkel și Nicolas Sarkozy la conferința de presă după summitul UE despre situația Greciei

„Ţările din zona euro - a asigurat preşedintele Uniunii Europene, Van Rompuy -, se vor coordona pentru a da un sprijin hotărât, pentru a garanta, dacă este nevoie, stabilitatea acestei zone.


Uniunea Europeana s-a agajat să sprijine financiar Grecia, care se luptă cu un deficit de peste 12 la sută din PIB dar fără să precizeze cum exact va face acest lucru. Ceea ce a dezamăgit bursele internaţionale. Moneda unică europeană a cazut din nou în raport cu dolarul. Despre intentiile Uniunii europene, mai multe de la Ileana Giurchescu
.

Cu două zile in urmă, în presa internatională, dar mai ales în mediile financiare, circula informaţia că Germania si Franta se vor constitui garanţi pentru datoria imensă a Greciei. Ar fi fost o măsură concretă şi în baza acestui zvon, pentru că s-a dovedit a fi numai un zvon, moneda unică europeană a crescut pe piaţa interantională.

Germania s-a grăbit, prin cancelarul Angela Merkel, să dezmintă această informaţie. Fără nici un dubiu.
Ieri la Bruxelle a avut loc un summit informal al Uniunii Europene, care a fost dominat de problema Greciei. Lideri europeni au declarat că vor sprijini Grecia ca să evite extinderea crizei la alte economii fragile din zona euro. Dar nu au dat alte amănunte.

Sigur, majoritatea expertilor continuă să speculeze că Germania si Franţa vor fi motorul acestui plan de asistenţă financiar-economică dar asta, prin eliminare, pentru că sunt cele mai sănătoase si puternice economii europene, în acest moment.

„Ţările din zona euro - a asigurat preşedintele Uniunii Europene, Van Rompuy -, se vor coordona pentru a da un sprijin hotărât, pentru a garanta, dacă este nevoie, stabilitatea acestei zone. Guvernul grec, a continuat preşedintele european, nu a cerut nici un sprijin financiar.

Şi din nou s-a făcut auzit un apel la adresa guvernului de la Atena, să respecte un plan dur de austeritate, pe care singur l-a propus, pentru a asigura reducerea deficitului. Cu patru la sută, numai în acest an.

Care ese situatia Greciei acum? Are nevoie de un imprumut de 53 de miliarde de euro ca să acopere deficitul şi să refinanţeze datoria, care este estimată la 290 de miliarde de euro, adică 120 la sută din Produsul Intern Brut. Rata şomajului este acum de peste 10 la sută, cel mai ridicat din ultimii 5 ani.

Problema cea mai mare a Greciei în acest moment este neincrederea partenerilor europeni: ani de zile, Grecia a prezentat bilanţuri false.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG