Linkuri accesibilitate

Prudență la Washington după alegerea lui Victor Ianucovici


Susținătorii lui Ianucovici sărbătoresc victoria la Kiev
Susținătorii lui Ianucovici sărbătoresc victoria la Kiev

Documentul Casei Albe aminteste de parteneriatul strategic americano-ucrainean, avind la baza interese comune. Dar adevarul e ca nu se stie ce va urma in raporturile dintre Statele Unite si Ucraina.

Presedintele Obama l-a felicitat pe invingatorul alegerilor din Ucraina, Victor Ianucovici. Cu ce sentimente e privita victoria acestuia la Washington ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama l-a sunat pe Victor Ianucovici pentru a-l felicita, descriind scrutinul ca fiind „un pas inainte pentru democratie in Ucraina”. Ianucovici, care este considerat apropiat de Moscova a cistigat scrutinul cu o diferenta de 3.5 procente, dar contracandidata sa, Iulia Timosenco contesta rezultatul, reclamind frauda substantiala.

Concluzie care nu este impartasita insa de observatorii internationali. Intr-o declaratie a Casei Albe se arata ca presedintele Obama i-a urat lui Victor Ianucovici mult succes in mandatul sau in fruntea statului. In declaratie se arata, „Expresia pasnica a vointei politice a alegatorilor ucrainieni este un alt pas pozitiv in directia intaririi democratiei in Ucraina”.

Cei doi lideri au convenit sa continue cooperarea in combatarea proliferarii nucleare si au urat echipelor tarilor lor mult succes la apropiatele Jocuri Olimpice de iarna de la Vancouver. Fireste ca in urmatoarele zile la Washington se vor auzi exprimate opinii cu privire la semnificatiile alegerilor din Ucraina. Sperantele legate de fostul presedinte Victor Iuscenco – un pro-occidental convins—nu par a se fi materializat.

Atunci cind Iuscenco l-a invins in alegeri pe Victor Ianucovici, in 2004, acel scrutin controversat a fost considerat in Occident drept o optiune a ucrainienilor pentru cooperare si integrare cu Occidentul. Ceea ce a urmat insa nu a fost un exercitiu de guvernare eficace – mandatul lui Iuscenco fiind marcat de neintelegeri in rindurile fortelor democratice si alegatii de coruptie si slab management. In aceste conditii, acum, populatia si-a dat votul celui care devenise emblematic pentru ceea ce ucrainienii pareau sa nu-si mai doreasca: apropierea de Moscova.

Victoria lui Victor Ianucovici poate fi considerata un esec al celor care doreau sa indrepte Ucraina catre integrare cu Occidentul. Aceasta perceptie nu poate sa scape analistilor de la Washington. Iar acum ramine de vazut ce va aduce presedintia Ianucovici. In campanie acesta a incercat sa se distanteze de perceptia publica ca ar fi un om al Moscovei. Documentul Casei Albe aminteste de parteneriatul strategic americano-ucrainean, avind la baza interese comune. Dar adevarul e ca nu se stie ce va urma in raporturile dintre Statele Unite si Ucraina.
XS
SM
MD
LG